Gyártók Megújult Tatabányán a nagy múltú rugógyár

Megújult Tatabányán a nagy múltú rugógyár

autopro.hu | 2019.10.17 16:02

Megújult Tatabányán a nagy múltú rugógyár

Minden új a Tatabányai Rugógyárban: az ide érkező modern raktárcsarnokot, felújított irodákat és innovatív gépeket láthat. Péntek Marcell ügyvezető igazgatóval beszélgettünk a közelmúlt fejlesztéseiről.

Hirdetés

– Mostanában a kis- és közepes vállalkozók jó része pályázati források segítségével hajt végre infrastrukturális fejlesztéseket a telephelyén. Itt is így történt?
– Nem egészen. Az építkezések önerőből valósultak meg. Ugyanakkor a gépvásárlásokhoz, a technológiai fejlesztéshez rendelkezésre állt pályázatokból nyert pénz, összességében mintegy 300 millió forint. Nagy szükség volt erre, hiszen egyrészt a megrendelőink a legmagasabb minőségi és gyorsasági követelményeket természetesnek tartják, másrészt nő a hatékonyságunk, így helyt tudunk állni a bérharcban, ami Tatabányán és környékén egyre élesebb.

– Tudnak versenyezni a munkaerőpiacon a multikkal?
– Továbbra is a munkaerő-piaci helyzet a legnagyobb kihívás mind a megtartás, mind az új munkaerő felvétele esetében. Nálunk leginkább azok érzik jól magukat, akik már megtapasztalták a multik nem könnyű világát, akiknek fontos a hosszútávú kiszámíthatóság, a családjukkal töltött közös hétvége, a normális munkaterhelés és a családias hangulat. Igyekszünk bérekben is felvenni a versenyt, de sokkal inkább a körülmények, a miliő az, ami itt tarthatja a régi kollégákat, vagy idevonzhat újakat.

Péntek Marcell, a Tatabányai Rugógyártó Kft. ügyvezető igazgatója

– A nagy múltú, 51 éves Rugógyár környezete festői, erdők ölelik körbe. Az üzleti kilátások is rózsásak?
– Vevőkörünk több évtizedes múltra tekint vissza. Partnereink 20-30 éve rendelik termékeinket és számítanak szolgáltatásainkra. Fejlesztéseinknek köszönhetően több új vevőt is sikerült megnyernünk, valamint folyamatosan erősödnek üzleti pozícióink a meglévőknél. Fontos stratégiai szempont volt mindig a több lábon állás. Amikor az autóiparral gondok vannak, jól pörög például a vasútipar. Így a nehéz időszakokat is jól átvészeljük, kisebb hangsúlyeltolódásokkal.

– Sokan beszélnek manapság egy kezdődő válságról. Ön szerint hazánkat, ezen belül is Komárom-Esztergom megyét és Tatabányát mennyire érinti, éri el a recesszió?
– Az utóbbi hónapokban kimondottan érezhetőek a szokásos jelek: bizonyos projektek akár jelentős mennyiségi esést mutatnak. A világgazdaság azonban már jóval szofisztikáltabbnak tűnik: a távol-keleti piacok igényei akár teljes mértékben kompenzálják az európai visszaeséseket. Általános igazság, hogy tervezni még egyéves távlatra is nehéz: bármikor bármi megtörténhet. Így a másik fő stratégiánk az alkalmazkodóképességünkben rejlik. Gyorsan és rugalmasan kell reagálnunk a piaci követelményekre.

– A termékeik közül melyek azok, amelyeknek hosszú távon is biztos a piaca?
– Rugók szerencsére nagyon sok helyre épülnek be; ezeknek a műszaki „kitervezése”, helyettesítése csak korlátozottan oldható meg. Az iparágnak így mindenképpen van jövője. Fontos megjegyezni, hogy „egyszerű” rugókat egyre többen tudnak gyártani. Fejlődésünk irányát ezért is a bonyolultabb, magasabb hozzáadott értékű termékek határozzák meg.

- Kik a vevők?
- Nagyon sok van, több lábon állunk. Az autóiparból belföldön a Suzuki, a Toyo Seat, a BOS, a Rába Mór és a Hirtenberger a nagyobbak. Megközelíti a 30 százalékot az exportunk, itt a Magna, a Bosch, az Adient és a Fehrer nevét említeném. A jellemző autóipari felhasználások: autóülések, zárszerkezetek, valamint a csomagtér-elválasztás. A vasútiparban a Knorr-Bremse a partnerünk, hozzájuk a fékrendszerekbe szállítjuk termékeinket.

– Az idei év első 9 hónapja hogyan sikerült? Az árbevétel, a dolgozók számának alakulása megfelelt a várakozásoknak?
– Árbevételünket tekintve, tavalyhoz képest enyhe emelkedés várható, de a legfontosabb, hogy mindezt körülbelül 12 százalékos létszámcsökkenés mellett érjük el, ami egyértelműen az új beruházások hatékonyságának köszönhető. A fluktuáció megfelel az elmúlt évek trendjeinek. Lehetne alacsonyabb is, de a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben még egész jól álljuk a sarat.

– Milyen lesz a jövő év?
– Az eddigiek alapján 2020-ban akár jelentős ugrás is elképzelhető a tatabányai Rugógyártó Kft.-nél. Ha kis mértékben is, de alapvetően minden esztendőben sikerült valamelyest növelni az árbevételünket. A nagymértékű fejlesztések pedig véleményem szerint a következő években fogják meghozni a gyümölcsüket. Kollégáimmal együtt bízom benne, hogy vevőink az infrastrukturális és technológiai fejlődést tapasztalva egyre nagyobb bizalommal keresnek meg bennünket. Ha lesz is hullámvasút a későbbiekben, hiszünk benne, hogy a görbe felfelé hajlik. – összegez az ügyvezető.

Az 1948-ban alapított Tatabányai Rugógyártó Kft. 1986-ig a Magyar Acélárugyár szárnyai alatt működött, amikor is teljesen önálló cég lett. 1993-ban 100%-os magántulajdonba került. A mintegy 80 fős vállalat a műszaki rugók és hajlított idomok széles skáláját gyártja, és szállítja a gépjármű-, a háztartási , a műszer-, valamint a gépipar különböző területeire. A vállalat 1996-ban bevezette az ISO 9002, majd 2004-ben az ISO/TS 16949, 2018-ban pedig az IATF 16949 szerinti minőségügyi rendszert.

Kiemelt Partnereink