Gyártók Mégsem tarolja le a Skoda Indiát – Nem lesz VW-Tata együttműködés

Mégsem tarolja le a Skoda Indiát – Nem lesz VW-Tata együttműködés

autopro.hu/B.B. | 2017.08.14 09:00

Mégsem tarolja le a Skoda Indiát – Nem lesz VW-Tata együttműködés

Nagy lendülettel indult, később elhalkult, most pedig itt a bejelentés: nem lesz semmi a VW és a Tata kooperációjából, leálltak a stratégiai szövetségről szóló tárgyalások.

Hirdetés

Nem találta meg a közös nevezőt a VW és a Tata Motors, így felfüggesztették a stratégiai együttműködést szolgáló tárgyalásokat. A tervezett közös munka vezére európai részről a Skoda lett volna, ennek megfelelően a cseh márka korábban még komoly indiai terjeszkedésnek örülhetett, azonban az egyezetetések során kiderült, a felek elképzelései sem gazdasági, sem technológiai téren nem egyeznek.

A két gyártó még márciusban jelentette be, hogy együttműködést indítanak a járműfejlesztés és -gyártás terén, mellyel a Tata szaktudáshoz, a VW-konszern pedig indiai terjeszkedési lehetőséghez jutott volna.

Bár a felek nyitottak a tárgyalások további folytatására, a megakadást a piac máris beárazta: a Tata-értékpapírok kilenc százalékos esést szenvedtek el, rövid időre a Volkswagen részvényeinek értéke is csökkent.

A párbeszéd lezárultával a németek nagyon komoly piactól kerülnek hátrébb egy lépéssel: bár konkrét jelei egyelőre nincsenek, az 1,3 milliárd lakosú India autópiacában óriási potenciál rejlik, akár egy új Kína is kibontakozhat. A VW jelenleg a Polo és a Vento modelleket kínálja az országban, ezek viszonylagos sikertelensége is mutatja, hogy az európai gyártó nem nagyon tudja felvenni a versenyt a szubkontinensen taroló Marutival és Mahindrával.

Az Automobilwoche emlékeztet, hogy a VW az utóbbi időben nem túl sikeres az Európán kívüli kooperációs terjeszkedésekkel, a mostani indiai bukás előtt néhány éve a VW-Suzuki közeledés futott csúnyán zátonyra. Elképzelésekből mindenesetre nincs hiány, a Skoda korábban megszellőztetett USA-beli felfuttatásának tervével a konszern még bizonyíthat.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink