Gyártók Megnyitotta kapuit a Mercedes thaiföldi akkumulátorgyára

Megnyitotta kapuit a Mercedes thaiföldi akkumulátorgyára

autopro.hu/H.J. | 2019.12.11 07:05

Megnyitotta kapuit a Mercedes thaiföldi akkumulátorgyára

Újabb akkumulátorgyártó üzemet nyitott meg a Mercedes-Benz Cars. A vállalat a már meglévő bangkoki gyárát bővítette ki az új üzemmel. A gyártónak már kilenc akkugyára van világszerte.

Hirdetés

A plug-in hybridek akkumulátorait gyártó üzem, illetve a már meglévő járműgyártó üzem bővítése egy közel 100 millió eurós beruházás keretein belül született meg. A Mercedes együttműködik a helyi vállalatokkal, így a projektnek a Thonburi Automotive Assembly Plant (összeszerelő üzem) és a Thonburi Energy Storage Systems (energiatároló rendszer) is részese. A vállalatok célja az elektromobilitás népszerűsítése és a szén-semleges termelés megvalósítása.

Fontos a helyi piaci igények kiszolgálása

A gyártóberendezések működése rendkívül rugalmas – ezáltal rövid időn belül, könnyen igazodnak a helyi piaci feltételekhez. Az új üzemben mindent a hatékonyság, rugalmasság és fenntarthatóság jegyében terveztek meg. A bővítéssel 300 új munkahelyet hoztak létre.

A plug-in hybrid Mercedes Benz szedánok közül a C- és E-osztály modelljei a legnépszerűbbek Thaiföldön. Roland Folger, a Mercedes-Benz (Thailand) Limited vezérigazgatója hozzátette, hogy a helyi partnerekkel való együttműködés elmélyítése további alternatív hajtású modellek bevezetését teszi lehetővé az országban.

Digitális és fenntartható akkumulátorgyártás

A thaiföldi üzemben gyártott akkumulátor-rendszereket többek között a jelenlegi Mercedes-Benz C-osztály, E-osztály, S-osztály, valamint a Mercedes-Benz GLC és GLC Coupé modellekbe építik be. Mivel a helyi piac sokszínű, ezért nagyon rugalmas és hatékony gyártási körülményeket igényel – az üzemet úgy alakították ki, hogy az összes akkumulátor típust képesek legyenek előállítani mind a jelenlegi, mind a jövőbeli plug-in hibridhez.

A Bangkokban lévő akkumulátorgyár megfelel az ergonómia, az ipari biztonság és a digitalizálás tekintetében egyaránt a magas Mercedes-Benz szabványoknak. Például egy olyan digitális rendszert vezettek be, amely folyamatosan figyeli online a termelést, ezáltal biztosítva a termékminőséget. Az üzemnek természetesen van tesztközpontja is.

Annak érdekében, hogy az alkalmazottak a lehető leghatékonyabban tudjanak dolgozni az üzemben, intenzív képzéseken kellett részt venniük.

Cél: fenntarthatóság és szén-dioxid semlegesség

A beruházás része a Mercedes-Benz általános fenntarthatósági céljait támogató "Ambition2039" nevű projektnek. A cél egy szén-dioxid-semleges új flotta létrehozása 2039-ig – legalább minden második eladott járműnek elektromos hajtással kell rendelkeznie, ide tartoznak a teljesen elektromos járművek és a plug-in hibridek is.

Az üzem szorosan együttműködik a Mercedes-Benz Energy részlegével is. A thaiföldi gyártóüzem tetején napelemeket szereltek fel, ha pedig többletenergia halmozódna fel, akkor az újrahasznosított autóakkumulátorokból készült energiatároló rendszerekben megőrzik azt.

Néhány szó az akkumulátorgyártó hálózatról

A Daimler világszerte több mint egymilliárd eurót fektet be akkumulátorgyártó hálózatába, amely hét helyszínen és három kontinensen összesen kilenc gyárból áll. Két üzem a szászországi Kamenzben, egy Pekingben, egy Stuttgart-Untertürkheimben, egy az amerikai Tuscaloosaban, egy a lengyelországi Jaworban, valamint egy Bangkokban található.

Képek: media.daimler.com

Hirdetés

Kiemelt Partnereink