Máris lép a BMW, gyárat építhet a magára találó piacon

Szerző: autopro.hu/B.B. | 2017.10.13. 06:30

Néhány éve még fejvesztve menekültek az orosz autóipari összeomlás elől a gyártók, most a magára találó kereslet hasonlóan gyors folyamatot indított el – csak épp visszafelé.

Hetedik hónapja tart az eladott autók számának növekedése Oroszországban, ami egyre komolyabb bizonyítéka annak, hogy az ország autópiaca immár végleg maga mögött tudja az elmúlt évek húzós mélyrepülését. Ennek megfelelően az autógyártók is egyre kíváncsibban fürkészik az orosz értékesítéseket, a Kia előrejelzése után a BMW már új üzem felhúzását fontolgatja.

Orosz lapértesülések szerint a bajor prémiumgyártó egy több százmillió euró értékű helyi gyár építésének lehetőségét vizsgálja, melynek a Balti-tenger partján fekvő Kalinyingrád adhatna otthont.

A helyszín nem lenne idegen a németeknek, hiszen 1990 óta együttműködnek az ottani Awtotorral. Jelenleg az orosz szerződéses gyártó készíti a BMW oroszországi eladásra szánt modelljeit.

Döntés még nem született, azonban a folyamatot gyorsíthatja, hogy júniusban a BMW egyik legnagyobb riválisa, a Daimler már el is kezdte új oroszországi üzemének építési munkáit.

Nem csoda, hogy az autógyártók fokozott figyelemmel követik az orosz fejleményeket: ha az elmúlt hét hónap növekedése a jövőben hosszú távon is megmarad, az óriási keresleti bummot jelentene az autóiparnak. 2012-ben egyes elemzők még azt várták, hogy az orosz autópiac a németnél is nagyobb lehet, ezzel szemben a 2012-es hárommilliós eladások után tavaly csupán 1,43 millió személykocsi talált gazdára.