Gyártók Marchionne: A Maserati elektrifikációra vált

Marchionne: A Maserati elektrifikációra vált

autopro.hu/Sz.K. | 2017.08.09 15:19

Marchionne: A Maserati elektrifikációra vált

2019 után minden Maserati elektromos lesz, legalábbis az FCA vezérigazgatója, Sergio Marchionne szerint. Ez csak egy kis szelete az FCA nagy elektrifikációs stratégiájának, ami kimondja, hogy a vállalat flottájának fele elektromos lesz 2022-ig.

Hirdetés

Marchionne elmondta, most van a vállalat abban a pozícióban, hogy biztosítsa legalább egy márkájának, vagyis jelenleg a Maseratinak, hogy ha a következő két új modelljének befejezi fejlesztését, az egész portfólióját elektrifikálja.

Ez azért jelentős, mert az FCA nagyon húzza a száját, amikor arról van szó, hogy hibrid és elektromos autókat kellene kínálnia. Eddig úgy nézett ki a dolog, hogy a Fiat kiadta az 500e-t, amiről Sergio Marchionne elmondta, hogy nagyon reméli, senki nem veszi meg, mivel a vállalatnak csak veszteséges lehet.

Amíg a dízel fontos része a 2020-as károsanyag kibocsájtási stratégiáknak Európában, Marchionne úgy gondolja, a jelenlegi helyzet a dízelt gyengébb állapotban tartja, mint megoldást. Így tehát az elektrifikációt sürgeti. Elmondta, hogy szerinte az tette az ügyet teljesen kötelezővé, hogy látni a dízel pusztulását.

Ez rövid távon legalábbis nyomást gyakorol az árakra. Marchionne elmondta, hogy annak ellenére, hogy biztos az árak alakulásának folyamatában, továbbra is úgy gondolja, hogy hatalmas áremelkedés lesz 2021-22-ben. Ha az elektrifikáció valóban olyan széleskörűen elterjedt lesz, ahogy az emberek elvárják, akkor végül nagy áremelkedés lesz.

Továbbá azt is elmondta, hogy az FCA nem szándékozik magának akkumulátorokat gyártani.

Azt már tudjuk, hogy nagyjából milyen lesz az első két plug-in hibrid Maserati. A vállalat 2020-ban tervezi piacra dobni a teljesen elektromos Alfieri-t, továbbá a Maserati Levante crossover várhatóan a Chrysler Pacifica hibridtől fogja plug-in hibrid technológiáját kölcsönözni.

Kiemelt Partnereink