Gyártók Már csak három év, és jön a hidrogénes Hyundai

Már csak három év, és jön a hidrogénes Hyundai

autopro.hu/B.B. | 2017.04.04 14:14

Már csak három év, és jön a hidrogénes Hyundai

A dél-koreai autógyártó olyannyira felfuttatja az üzemanyagcellás meghajtáshoz kapcsolódó fejlesztéseit, hogy már 2018-ban érdemes lesz figyelemmel követni a híreket és rendezvényeket.

Hirdetés

Még ebben az évtizedben üzemanyagcellás kocsit dob piacra a Hyundai-Kia, jelentette be a konszern alelnöke: Lee Ki-sang elmondása szerint a jövevény a 2018-ban debütáló következő generációs üzemanyagcellás meghajtással rendelkezik majd. A felsővezető azt is elárulta, az elektromos kocsiknak vetélytársat jelentő hidrogénes üzemmódú járművet először a Hyundai márka termékpalettáján lesz érdemes keresni.

Lee múlt héten bizonyos értelemben már megágyazott mostani bejelentésének, hiszen az autonews.com szerint egy interjúban szintén a folyamatban lévő fejlesztésekről beszélt. Akkor vázolta, a Hyundai-Kia nincs abban a helyzetben, hogy mindkét márkája komoly fejlesztéseket folytathasson, így a Szöultól délre található K+F központjukban folyó munkának még nagyobb tétje van.

A szakember arra a kérdésre is választ adott, miért pont a Hyundaira esett a választás a hidrogénes járműváltozat piaci bevezetésével kapcsolatban: a két márka közül a Kia a kisebb, így azt jobban leterhelnék a fejlesztéssel járó költségek, ráadásul a Hyundai valamivel nagyobb piaci jelenléte a néhány év múlva induló fejlesztésben is nagyobb segítséget jelenthet.

2020 környékén persze nem a dél-koreai gyártó lesz az egyetlen, amely nagyobb hangsúlyt fektet majd a belsőégésű motoroktól eltérő hajtástípusokra: az évtized végére a Daimler, a BMW, a Toyota, a Honda és a GM is beígért már egy-egy hidrogén hajtotta járművet. Az induló versenyre adható jó választ a Hyundainál a fejlesztési költséghatékonyság növelésében (ez 30 százalékos csökkentést takar) látják.

A Hyundai egyébként már 2013-ban is bemutatott egy üzemanyagcellás Tucsont. Igaz, abból pár száz példánynál nem fogyott több, a gyártónál azzal számolnak, a jövőre érkező technológiával már több tízezer modellt értékesítenek.

Kiemelt Partnereink