Gyártók Magyar útra magyar buszt!

Magyar útra magyar buszt!

MTI | 2019.05.18 11:47

Magyar útra magyar buszt!

Kiadta a kormány az irányvonalat: 6000 új buszra van szükség, lehetőleg elektromos hajtásúakra. Az Ikarus már most azon dolgozik, hogy az elektromos busza képes legyen 800 kilométert megtenni egy feltöltéssel.

Hirdetés

Több mint nyolcezer autóbusz fut ma Magyarországon, ennek jelentős része, több mint hatezer a közösségi közlekedésben, városokban vagy városközi forgalomban. A következő hat évben szeretnék ezeket az autóbuszokat modern járművekre cserélni – jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, az Ikarus székesfehérvári gyárában tett látogatását követően.

Ezt olvasta már? A Kravtex-Kühne Csoport a napokban mutatta be az új buszát. Kattintson a kiemelt szavakra és nézze meg az új magyar buszt!

Ezért a kormány intenzív egyeztetéseket folytat a magyar buszgyártókkal, és ezeken kiderült, hogy sem a gyártókapacitás, sem az autóbusz-technológia nem akadálya a hazai igények kielégítésének – tette hozzá.

Dízeles busz nem lesz

A miniszter a technológiaváltás nagyon fontos elemének nevezte, hogy a 25 ezer lakosnál nagyobb lélekszámú városokban három év múlva már csak olyan buszokat helyeznének üzembe, amelyek elektromos meghajtásúak, környezetkímélők vagy bizonyos feltételek mellett gázhajtásúak, de semmiképpen sem dízelmotorral hajtottak.

Van elektromos Ikarus

Széles Gábor, az Ikarus vállalatcsoport elnöke kiemelte: az Ikarus nagyon jókor érezte meg, hogy komoly technológiaváltás várható a buszgyártásban, s előtérbe kerülnek az elektromos hajtásláncok, mert már most rendelkeznek ilyen autóbusszal. Megemlítette, hogy Kína egyik legnagyobb cégével közösen fejlesztett elektromos járművük egy feltöltéssel 250 kilométer megtételére képes, amely tudomásuk szerint egyedülálló a világon.

800 kilométer egy feltöltéssel

A cégvezető elmondta, hogy arról is tárgyalnak a miniszterrel, milyen irányba fejlesszék az elektromos buszukat, illetve tájékoztatja arról, mely fejlesztési feladatokat tudják bevállalni nem csak a saját maguk, hanem más hazai autóbuszgyártók számára is. Jelezte: már most dolgoznak azon, hogy a 250 kilométeres, elektromos hatótávot legalább 800-ra növeljék.

(Nyitóképen: Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (j2), mellette Széles Gábor, az Ikarus Vállalatcsoport elnöke (j3), Horváth János, az Ikarus Járműtechnika Kft. ügyvezető igazgatója (b) és Vargha Tamás, Székesfehérvár és térsége fideszes országgyűlési képviselője (j) gyárlátogatáson az Ikarus székesfehérvári üzemében 2019. május 17-én.)

Hirdetés

Kiemelt Partnereink