Gyártók Lehetőséget lát a menekültek foglalkoztatásában az autóipar

Lehetőséget lát a menekültek foglalkoztatásában az autóipar

Biró Csongor | 2015.09.09 17:55

Lehetőséget lát a menekültek foglalkoztatásában az autóipar

Nem marasztaljuk és nem látjuk jó szívvel a menekülteket, akiket tárt karokkal vár a Nyugat. Nem véletlenül. Az autóipari vállalatok máris keresik a megoldást, hogyan alkalmazhatják az égből kapott olcsó munkaerőt.

Hirdetés

A német szövetségi kormány tagjai megállapodtak a hétvégén, hogy a lazítják az eddig munkavégzési tilalmat a menedékkérők esetében és azt tervezik, hogy növelik a pénzügyi forrásokat a menedékkérők munkaerőpiaci integrációjára. Ebben partnerek a nagy német iparvállalatok, főként az autóipar. De hogyan lesz a menekültből munkavállaló - teszik fel sokan a kérdést.

Szakmai gyakorlatot, képzést kínálnak leginkább a vállalatok a menekültstátuszt kapottaknak, de ritkán előfordul az is, hogy főállásban alkalmazzák őket. A HR-sek szerint túl nagy kockázatot jelentenek a menekültek, de a hatóságok, a politika és a társadalmi akarat nagyban javíthatnak a feltételeken.

BMW-főhadiszállás Münchenben

A BMW - a müncheni székhelyű óriás rendszeresen tartja a kapcsolatot a különböző kormányzati szervekkel és intézményekkel - olyan intézkedéscsomagon dolgozik, amely megoldást jelenthet közép- és hosszú távon a menekültek beilleszkedésére. Mivel a autógyártónál jelenleg több mint száz nemzet képviselői dolgoznak, nem okoznának gondot sem szír, sem afgán, sem koszovói menekültek, a BMW érdekelt a képzés és a foglalkoztatás kiterjesztésében. Velük is enyhítene az akut szakemberhiányon. A szakmai képességek mellett azonban a menekülteknek a jogi alkalmasságot is bizonyítaniuk kell.

Az utóbbi időben érkezett menekültek közül még senkit sem alkalmaztak, de ez nem jelenti azt, hogy hamarosan ne kerülhetne erre is sor - közölte a bajor vállalat szóvivője az Automobilwoche szaklap érdeklődésére.

Lássuk, mely vállalatokat foglalkoztatja komolyan a kérdés. A Siemens tavasszal Erlangenben elindított egy programot, amelyben tíz fizetett gyakornok vesz részt - mind menekültek. Októbertől ezt a gyakorlatot kilenc másik helyszínen kívánják folytatni.

A Deutsche Telekom online hirdetésben keres fizetéssel menekülteket gyakornoknak. Ám itt magasak a követelmények: elsősorban üzleti tanulmányokat folytató, angolt és németet is beszélő fiatalokat keresnek. Eddig még nem találták meg a megfelelő jelölteket, de legalább kinyitották az ajtót előttük.

A Continental még bátortalan azzal kapcsolatban, hogy gyakornokként menekülteket alkalmazzon, de a nagy autóipari beszállító nyitott, hogy meglévő támogatási és ösztönzési programjaiba felvegyen menekülteket. A Continentalnál a jogi helyzet tisztázása után inkább képeznék a jelölteket, akik majd dönthetnek úgy, hogy a gyakornoki programban folytatják.

Képzési és foglalkoztatási szerződések megkötéséről is van hír: a Daimler már négy gyárban képez menekülteket. A szerszámgépgyártó Trumpf munkavállalási engedéllyel rendelkező szíreket és irakiakat alkalmazott, Stuttgartban nyelvtanfolyamon tanítják a németet a menekülteknek.

Közvetlenül a menekülttáborokban munkavállalókat toborozni nem jó ötlet - véli a Ariane Reinhart, a Continental személyzeti vezetője. Először meg kell nyugodniuk és ki kell pihenniük az utazás fáradalmait. A Telekom képviselője sem osztja a Daimler-vezér Dieter Zetsche ötletét, hogy azonnal alkalmazzák az érkezőket. Előbb a jogi és a társadalmi státuszt kell megalapozni. A Porsche vezetője, Matthias Müller azonban osztja kollégája véleményét, aki arra a kérdésre, hogy miben segítheti az ipar a menekültek politikai helyzetét azt válaszolta: Munkahelyekkel!

A menekültek bizonytalan jogi helyzete továbbra is kockázatot jelent a vállalatok számára. Ezért a német ipari és kereskedelmi támogatja a 3 + 2-es szabályt. Azaz azt a személyt, aki a hároméves képzést elvégzi, nem lehet kiutasítani az országból, és a taníttatás után még legalább két évig foglalkoztatni kell.

A magyarországi politikai ellenszél miatt az itthoni gyárak képviselőit nem kérdeztük, hogyan alkalmaznának-e menekülteket, a külgazdasági miniszternek azonban feltettük a megfelelő kérdéseket. A választ ebben a cikkben olvashatják.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink