Gyártók Leállította dízelmotorjának szállítását a Daimler

Leállította dízelmotorjának szállítását a Daimler

MTI | 2018.07.09 10:49

Leállította dízelmotorjának szállítását a Daimler

A Daimler AG leállította egy tehergépjármű-dízelmotor szállítását, mivel bizonyos terhelési kondíciók mellett nitrogén-oxid-kibocsátása meghaladta a megengedett értéket – jelentette be vasárnap a német járműipari konszern.

Hirdetés

A Bild am Sonntag magazin cikkére reagálva a Daimler közölte, az ügyről tájékoztatta a szövetségi gépjármű-felügyeletet és "konstruktív" tárgyalásokat folytat a megoldásról.

A Bild am Sonntag beszámolója szerint a Daimler által végzett tesztek kimutatták, hogy az OM 501-es típusú tehergépjármű-dízelmotor vezérlőszoftvere bizonyos terhelési helyzetekben leállítja az AdBlue emissziócsökkentő adalék befecskendezését.

A Daimler közleménye viszont leszögezi, hogy a lap beszámolója félrevezető, mivel a vezérlőszoftver csak olyan "szokatlan" üzemi körülmények közepette állítja le az AdBlue adalék befecskendezését, mint például amikor a motor biodízel üzemanyagon fut. Ilyen esetekben ugyanis ammónia képződésével kell számolni, ami a levegőben nagyobb koncentrációban már légzési irritációt okozhat.

Az előírt tesztek kimutatták, hogy egyes elszigetelt esetekben az Euro V normás hathengeres nehéztehergépjármű-motor a megengedettnél valamivel több nitrogén-oxidot bocsát ki fogalmaz a közlemény, hozzátéve, hogy az vizsgálati eredményeket tüzetes elemzésnek vetették alá és a megállapításokról június végén tájékoztatták az illetékes hatóságot, a szövetségi gépjármű-felügyeletet.

A szóban forgó motort 2013-ig építették be az Európában értékesített Mercedes-Benz teherautókba, azóta viszont csak Európán kívül értékesített járművekbe szerelték be.

A technikai jellegű probléma rendezéséig a motorok kiszállítását merő elővigyázatosságból átmenetileg leállítottuk írja a Daimler.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink