Gyártók Kvantum-technológiával fejleszt a BMW

Kvantum-technológiával fejleszt a BMW

autopro.hu/H.J. | 2019.05.26 05:00

Kvantum-technológiával fejleszt a BMW

A digitalizáció napjainkban a mobilitás átalakulásának egyik mozgatórugója. A BMW-csoport rendszeresen digitalizál a vállalat minden területén, ebben lehet segítségére az új kvantum-számítógép.

Hirdetés

A jó eredmények elérése jelentős mértékben függ a csúcstechnológiás számítógépektől. A kvantum-számítógép fejlesztésén már több tudományos szervezet és vállalat is dolgozik, amely úttörő szerepet játszhat a digitalizáció terén. Oliver Wick, a BMW Group kutatási részlegének technológiai felderítője, és Bernhard Pflugfelder, a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás szakembere számolt be a kvantumszámítás lényegéről. A BMW csoport már jelenleg is alkalmazza a technológiát, hogy előmozdítsa a mobilitási ipar fejlődését.

A kvantum-számítógépek a hagyományos eszközökhöz képest lényegesen gyorsabban képesek műveleteket elvégezni. A klasszikus elektronikus eszközök általában a kettes számrendszert alkalmazzák, míg a kvantum számítógépekben a legkisebb információs egységet qubitnak nevezik, mely végtelen szám feldolgozására képes egyidejűleg.

Adatfeldolgozás: évekből másodpercek

A kvantumkötés esetén elméletileg lehetséges korábban elképzelhetetlen mennyiségű adat leképezése és nagy sebességgel történő feldolgozása. A gyártó olyan kutatást végzett, melyben több mint tízezer lehetséges megoldás létezett egy probléma megoldására. Ennek feldolgozása a klasszikus számítógépek számára évekig tartana, míg a kvantum számítógépek néhány másodpercen belül kiszámíthatják az összes lehetőséget.

A fejlesztések jelenleg még korai szakaszban vannak. Rendkívül összetett gépekről van szó, így az adatok átültetése a kvantumrendszerbe még hosszú időbe telhet. A szakemberek hozzátették, a csúcstechnológia nem is alkalmas minden feladatra. Jelenleg az anyagkutatásban használják az anyagkombinációk viselkedésének szimulálására, ennek az akkumulátorfejlesztéseknél van kiemelkedő szerepe. A meglévő kvantumrendszerek másik alkalmazási területe az optimalizálással kapcsolatos feladatok. A cél az egyes rendszerek optimális konfigurációjának megtalálása.

Kvantumgépes tanulás

Egy igazán gyorsan növekvő kutatási terület az úgynevezett kvantumgépes tanulás, ahol a kvantum számítógépeket bizonyos klasszikus gépi tanulási folyamatok felgyorsítására használják. Ezek az újfajta mesterséges intelligencia tanulási folyamatok különösen hasznosak lehetnek az autonóm vezetés során.

A vállalat évek óta tanulmányozza a technológiát. A kutatások célja, hogy jobban megismerhessék a jelenlegi kvantum-számítástechnika teljesítmény-képességeit, és a jövőbeli projektek számára felépíthessék a belső szakértelmet. Emellett egy különálló kvantum-számítástechnikai közössége is alakult a BMW-nek.

A hardver és a szoftverfejlesztés területén a vállalat más intézményekkel és kutató intézetekkel is szoros együttműködést tervez. Az első látható eredmények valószínűleg 5-10 éven belül valósulnak meg a gyártósorok optimalizálása, valamint az anyagszimuláció részlegeiben.

Kiemelt Partnereink