Gyártók Küszöbön a 47. Autóbusz Szakértői Tanácskozás

Küszöbön a 47. Autóbusz Szakértői Tanácskozás

autopro.hu/W.A. | 2016.11.02 09:55

Küszöbön a 47. Autóbusz Szakértői Tanácskozás

A Gépipari Tudományos Egyesület (GTE) és a Magyar Buszgyártók Szövetsége (MaBuSZ) közös rendezésében november 15-én kerül sor a 47. Autóbusz Szakértői Tanácskozásra Budapesten. A rendezvény a közúti közösségi közlekedés iránt érdeklődők, valamint az autóbuszgyártók és - üzemeltetők hagyományos fóruma.

Hirdetés

Az idei Autóbusz Szakértői Tanácskozást olyan időszakban rendezik meg, amikor megvan az esély a magyar autóbuszipar jelentős fejlesztésére. A szakmai körök érdeklődéssel várják a buszpiac élénkülésére és benne a hazai gyártók növekvő szerepére vonatkozó információkat. Látni kell, hogy jelenleg a meglévő kapacitások sincsenek kihasználva és ahhoz, hogy a buszgyártás felpörögjön, első lépésben itthon kell piacot találnia és referenciát teremtenie.

A kínálati oldal adott. Mind a Kravtex Kft., mind az Evopro csoporthoz tartozó Ikarus Egyedi Autóbuszgyártó Kft. kifejlesztette azokat a típusokat, amelyek kielégítik a hazai igényeket, és amelyekkel ki lehetne lépni a nemzetközi piacra. Ezt a képet egészíti ki, hogy a kisebb gyártók alkalmasak a piaci hézagokat kitöltő, speciális igényeket kielégítő típusok gyártására és szállítására. Ugyanakkor látni kell azt is, hogy a „hét szűk esztendő” után némi idő kell a kapacitások, a gyártás és a beszállítói lánc felpörgetéséhez.

Az Autóbusz Szakértői Tanácskozás során a plenáris ülésen Lepsényi István államtitkár (NGM) a hazai járműgyártás fejlődési lehetőségéről, Borbélyné dr. Szabó Ágnes főosztályvezető-helyettes (NFM) az autóbusz-beszerzés egységes rendszeréről, Dabóczi Kálmán vezérigazgató (BKK) és Szedlmajer László vezérigazgató-helyettes (BKV) a budapesti közösségi közlekedést érintő kérdésekről, György Tibor műszaki fejlesztési vezető (Volán Egyesülés) a helyközi személyszállításhoz kapcsolódó témákról tart előadást. Nagy érdeklődés előzi meg Mészáros Csaba vezérigazgató (Evopro Holding Zrt.) előadását, melynek címe: Van-e magyar buszgyártás?

A délutáni szekciókban az előadók bemutatják a közelmúlt fejlesztési eredményeit, beleértve az új autóbuszok ismertetését és az elektromos hajtású autóbuszokkal kapcsolatos kérdéseket. A résztvevők megismerkedhetnek a haszonjárművek autonóm (vezető nélküli) irányítása terén elért eredményekkel. A képet a beszállító ipar kínálatának, új termékeinek bemutatása teszi teljessé.

A tanácskozás teljes programja a Gépipari Tudományos Egyesület honlapján érhető el a „rendezvények” oldalon, és ugyanitt mód van az on-line regisztrációra is.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink