Gyártók Korábban kenőpénzeket, most rekordbírságot fizet a Rolls-Royce

Korábban kenőpénzeket, most rekordbírságot fizet a Rolls-Royce

autopro.hu/B.B. | 2017.01.17 14:40

Korábban kenőpénzeket, most rekordbírságot fizet a Rolls-Royce

Nagy-Britannia történetének legnagyobb büntetését szabták ki a luxusautó-gyártóra az éveken keresztül folytatott korrupciós tevékenységekért.

Hirdetés

Megkezdheti a búcsút 671 millió fontjától, vagyis közel 235 milliárd forintjától a Rolls-Royce, mivel a nagy-britanniai cégek történetében az eddigi legnagyobb korrupció miatti büntetést szabták ki a hatóságok. A brit és a brazil versenyfelügyeleti szervek döntésére a luxusautó-gyártó éveken keresztül folytatott nemzetközi kenőpénz-fizetési gyakorlat miatt került sor.

A nyomozók szerint a vállalat közel egy tucatnyi országban éveken keresztül több millió fontos nagyságrendben fizetett ki kenőpénzeket, hogy így jusson polgári és katonai megbízásokhoz. A gyanús kifizetések többek között Indonéziában eladott, Airbus gyártotta utasszállítók és indiai harci repülőgépek hajtóműveihez kapcsolódtak, de brazil és kínai korrupciós tételek is gyarapították a vádak listáját.

A gyártó elismerte bűnösségét, írja a Telegraph. Az ezt követően kiszabott rekordbírság döntő részét (475 millió fontot) Nagy-Britanniában fizeti ki, egy 170 milliós szeletet az amerikai hatóságok, míg a fennmaradó 26 millió fontot a brazil szervek kapnak majd.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink