Gyártók Kibújt a szög a zsákból, erre vágyik a brit autóipar

Kibújt a szög a zsákból, erre vágyik a brit autóipar

autopro.hu/B.B. | 2017.08.17 13:24

Kibújt a szög a zsákból, erre vágyik a brit autóipar

A brit autógyártók nagy erővel álltak be az Európai Unió elhagyása utáni időkre vámuniót szorgalmazó politikusok mögé. A tét nem kisebb, mint a gyártósorok szigetországban tartása.

Hirdetés

Megtalálták a megoldást, így igyekeznek ütni a meleg vasat a brit autógyártók: a szigetország autóipara üdvözölte a brexit végigvitele után vámuniót tervező politikai törekvéseket. Egy hasonló megállapodás nyélbeütése problémák sorát oldaná meg, az EU azonban egyelőre visszafogott az egyezkedésben.

Régóta lehet tudni, hogy a britek EU-ból való távozása több fronton is csapást mérne a brit autóiparra: egyrészt ismét vámokat emelne Nagy-Britannia és a kontinentális Európa közé, elvágva ezzel a Jaguar Land Rovert, a Vauxhallt, a Minit és társaikat legnagyobb piacuktól. Másrészt az alkatrészellátás költségei is alaposan megugrana, amivel a versenyképesség szenvedne nagy csapást.

Az egységes piachoz való hozzáférés fontossága tehát nem kérdéses, ha ez nem sikerül, hosszú távon a britek mellett – egyelőre – kitartó Nissan és a BMW is újratervezhet, amivel a szigetország munkahelyeket vesztene.

Bizakodásra adhat okot, hogy a lobbi a másik oldalról is megindulhat. Mivel a nagy brit gyártók nagy része külföldi érdekeltségbe tartozik, a szigorú elválás (hard brexit) kivitelezése az Unióban maradt tulajdonosoknak sem érdeke.

Kiemelt Partnereink