Gyártók Jogosan követel magasabb prémiumot az Audi szakszervezete?

Jogosan követel magasabb prémiumot az Audi szakszervezete?

Pardavi Mariann | 2019.04.26 05:00

Jogosan követel magasabb prémiumot az Audi szakszervezete?

A szakszervezet szerint több tízezer forinttól eshetnek el a dolgozók, ha nem a sztrájk utáni emelt bérek alapján számítja ki a prémium összegét a vállalat. Megkérdeztük az Audi Hungariát, hogyan és mi alapján számol.

Hirdetés

Korábban beszámoltunk arról, hogy ugyan az Audi Hungaria szolidnak jellemezte a tavalyi évet, de a dolgozók megszokott prémiuma nem marad el.

Majdnem kéthavi bér érkezik május elején

Azt közölte akkor kérdésünkre a vállalat, hogy az Audi Hungariánál a 2018-as évre vonatkozóan vállalati átlagban 0,9 havi bruttó munkabér (alap-, illetve mozgóbér) a prémium mértéke. A prémium kifizetése ez évben május 6-án, az áprilisi bérekkel történik. A prémium egyénre meghatározott összege az egyéni teljesítménytől függ.

Vagyis ez azt jelenti, hogy az audisok számlájára csaknem egyhavi plusz munkabér érkezik az áprilisi fizetés mellé.

Kitalálja, melyik német autógyár adott hárommillió forintnak megfelelő prémiumot a dolgozóinak? Kattintson a kiemelt szavakra és nézze meg a konkrét számokat!

A szakszervezet szerint felrúgták a megállapodást

Az Audi Hungaria Független Szakszervezet azonban április 25-én közleményében elégedetlenségét fejezte ki. A szervezet szerint a munkáltató egy ezidáig jól működő megállapodást figyelmen kívül hagyva a 2019-es prémiumösszeget nem a januári bruttó bérrel, hanem a decemberi bruttó alapbért alapul véve kívánja kifizetni a munkatársainknak.

Több tízezer forint a tét

A szakszervezet azt kifogásolja tehát, hogy az egyhetes januári sztrájkot követő jelentős, 18%-os béremelés előtti fizetésekkel számol a vállalat pénzügyi osztálya a prémium kiosztásakor. Számításaik szerint több tízezer forinttól esnek el a munkavállalók.

Válaszolt az Audi

Kérdéseinket eljuttattuk a győri vállalat kommunikációs osztályának. Az alábbi válasz érkezett.

"A konszern nehéz és kiélezett gazdasági helyzete ellenére az Audi Hungaria vállalatvezetése, – ahogy azt 2019. március 14-én bejelentette –, a 2018-as évre vonatkozóan prémium kifizetése mellett döntött. Ezzel a munkatársak munkáját és teljesítményét ismeri el.

A prémium kifizetésénél a vállalat a 2018. decemberi béreket veszi alapul.

A prémium kifizetése a munkavállalók részére a munkaadó önkéntesen vállalt juttatása, annak fizetéséről és mértékéről, számításának módjáról a munkaadó egyoldalúan dönt. Prémiumfizetésre vonatkozó kötelezettséget sem a munkaszerződések, sem pedig a kollektív szerződés nem tartalmaznak."

Hirdetés

Kiemelt Partnereink