Gyártók Interjúban tisztázza magát Elon Musk

Interjúban tisztázza magát Elon Musk

autopro.hu/S.B. | 2018.12.15 08:27

Interjúban tisztázza magát Elon Musk

Lassan véget ér a Tesla és Elon Musk mozgalmas éve, amelyet bizonyosan nem fognak sikerszériaként emlegetni az autógyár történetében. Musk az előző héten egy órás interjúban reagált az őt ért vádakra és kritikákra. A CBS televíziós csatornának viszont megerősítette, hogy jövőre szándékában áll pár megüresedő General Motors-gyárat megvenni.

Hirdetés

Augusztusban posztolt Twitter üzenete, amely szerint megoldotta a Tesla finanszírozását, megemelte a vállalat árfolyamát, azonban az USA értékpapír- és tőzsdefelügyelete eljárást indított a milliárdos cégvezetővel szemben. Musk elmondása szerint a hatóságokkal mindvégig együttműködött, de az ügy vége az lett, hogy az üzletembernek távoznia kellett cége éléről, és új Tesla-elnököt kellett választani. Erről és más kényes témákról is beszélt a milliárdos a CBS amerikai televíziócsatorna 60 perc című műsorában.

Idén más kétségek is felmerültek Musk személyével kapcsolatban, azután, hogy élő adásban szívott el egy füves cigarettát. A közvélemény és a Tesla-dolgozók egy része szerint a vállalat nem húzza sokáig Elon Musk vezetése alatt. A United Auto Workers szakszervezet az utóbbi időben kezdte el támadni a céget a be nem jelentett sérülésekre, visszaélésekre és túlórákra hivatkozva. Musk az interjúban erre csak azzal reagált, hogy a híresztelések egy aggresszív kampány részei, amelyben sületlenségeket szajkóznak.

A riporter rákérdezett a szintén sokak által őrültségnek tartott hatalmas sátorra, amelyet Musk a fremonti gyártóbázison a meglévő csarnok mellett húzott fel, és amelyben a Tesla 3-as modelje készül. Ennek a könnyű szerkezetes, hatalmas fehér ponyvaépítménynek a felhúzására a megrendelések időben történő teljesítése miatt volt égető szükség, a látvány mégis kissé bizarr és sok vicc tárgya. Musk a sátrat a következőképpen védte meg: –Ez itt élet-halál kérdése volt. Azoknak, akik a cég vesztére fogadtak, normális keretek között igazuk is volt. De arra az egyedi megoldásra már nem számítottak, hogy a parkolóban felállítok egy sátrat, amelybe szerelősort helyezek.

Minden várakozás ellenére a Tesla részvényei az év eleje óta 15 százalékkal nőttek, és ezzel a vállalat értéke 61,4 milliárd dollárra kúszott. A sikeres, ám sátorban töltött év után a Tesla azt tervezi, hogy a General Motors vállalattól megvásárol egyes, a GM által 2019-ben kiürítendő gyárakat.

A nagyrészt maga Musk által gerjesztett médiazaj ellenére viszont folyamatosan zajlanak a fejlesztések az elektromos autógyártónál. Nemrégiben posztolta ki a cégvezető, hogy 2019-re elkészül a Tesla pickup prototípusa, és 2020-ra megkezdik a sorozatgyártást. A modell várhatóan az észak-amerikai piacokon fog nagy számban elkelni.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink