Gyártók Ilyen is van: német autógyártó javára ítélt egy amerikai bíróság

Ilyen is van: német autógyártó javára ítélt egy amerikai bíróság

autopro.hu/B.B. | 2016.12.08 12:30

Ilyen is van: német autógyártó javára ítélt egy amerikai bíróság

Egy USA-beli bíró alaptalannak találta egy csoportos per vádját, mely a szerint a Mercedes félrevezette fogyasztóit a BlueTec Clean Diesel motorral szerelt gépek emissziójával kapcsolatban.

Hirdetés

Komolynak tűnő bírósági eljárást úszott meg a Mercedes a tengerentúlon, Jose Linares bíró szerint ugyanis alaptalan az a vád, melyre építve a felperesek csoportos jogi eljárást kezdeményeztek volna a német autógyártó ellen.

A fogyasztók a VW dízelbotránya után felbuzdulva azt állították, hogy a Mercedes is trükközött a BlueTec motorral hajtott termékeinél, pontosabban hamis adatokat mutattak be a reklámokban. A vádlók szerint a Mercedes gépei az Egyesült Államokban engedélyezett emissziós határértékeket is túllépték. A bíró azonban nem látta teljesen megalapozottnak a vádakat, így a per (legalábbis egyelőre) nem indul meg. A leendő felperesek most felülvizsgálhatják panaszukat.

A BlueTec motorokat főleg a Mercedes nagyobb termékeibe, például limuzinjaiba vagy terepjáróiba építik be, feladata a motorból távozó nitrogén-oxidok semlegesítése.

A Mercedes ellen egyébként már tavasszal is terveztek eljárást, akkor is a BlueTec motorok álltak a középpontban. Az amerikai hatóságok is vizsgálták a gyártót, de az eredmények szerint a Mercedes nem szegett meg semmilyen szabályt.

Kiemelt Partnereink