Gyártók Idén 3,1 milliárd forinttal támogatja munkatársai letelepedését az Audi Hungaria

Idén 3,1 milliárd forinttal támogatja munkatársai letelepedését az Audi Hungaria

Wurmbrandt András | 2016.09.20 08:30

Idén 3,1 milliárd forinttal támogatja munkatársai letelepedését az Audi Hungaria

"Az autóiparban szinte elsőként érzékeltük, hogy mai világunkban olyan paradigmaváltás zajlik, amelyre proaktívan kell reagálnunk. A digitalizáció, a globalizáció, a demográfiai minták átrendeződése új feladatok elé állítanak minket és jelenlegi, valamint jövendőbeli munkatársainkat egyaránt"- mondta lapunknak adott interjújában Dr. Knáb Erzsébet. Az Audi Hungaria Motor Kft. személyügyekért felelős ügyvezető igazgatója arról is beszélt, hogy mivel igyekeznek megfogni és itt tartani a szakképzett munkaerőt, de érintettük a menedzsment és a szakszervezet viszonyát is.

Hirdetés

- Dr. Lukács Pál, a Pallasz Athéné Egyetem Járműtechnológia Tanszékének vezetője a közelmúltban egy lapunknak adott interjúban arról beszélt, hogy szerinte olyannyira felfutott a térség, hogy bármennyi mérnököt képeznének is, kevés lenne. Ahogy fogalmazott, 150 ezer szakmunkásért és 50 ezer mérnökért kiált a magyar ipar. Ön a másik oldalról hogy látja ezt a kérdést? Konkrétan az Audi Hungáriánál mekkora problémát jelent az autóiparra jellemző munkaerőhiány?
- Az Audi Hungaria a vállalat megalapítása óta az ország egyik legvonzóbb munkáltatójának számít. Természetesen vannak olyan szakmák, amelyeknél hosszabb időt vesz igénybe a kiválasztási folyamat, ezt mi is érzékeljük. Azonban már a kezdetektől nagy hangsúlyt fektetünk a hosszú távú munkaerő-utánpótlásunk biztosítására, legyen szó akár a duális szakképzésről, akár a felsőfokú duális képzésről, hiszen az Audi Hungaria sikerének zálogát szakképzett munkatársaink és magasan képzett szakembereink jelentik. Az autóiparban szinte elsőként érzékeltük, hogy mai világunkban olyan paradigmaváltás zajlik, amelyre proaktívan kell reagálnunk. A digitalizáció, a globalizáció, a demográfiai minták átrendeződése új feladatok elé állítanak minket és jelenlegi, valamint jövendőbeli munkatársainkat egyaránt. Ezért invesztálunk az oktatásba. Valljuk, hogy felelős nagyvállalatként részt kell vennünk a fiatalok képzésében, csakúgy mint munkatársaink továbbképzésében. Így már ma olyan gyakorlatorientált képzési tartalommal támogatjuk őket, amely szakmai pályafutásuk, tanulmányaik során felkészíti őket a holnap kihívásaira, megkönnyítve ezáltal az elhelyezkedést, illetve további karrierútjukat. Bízom benne, hogy mintául szolgálhatunk más vállalatok számára is, hosszú távon orvosolva ezzel a hazai munkaerőhiányt.

- Mit gondol, mi az, amivel a leginkább meg tudják fogni a szakképzett munkaerőt?
- Az Audi Hungaria egy évről-évre dinamikusan fejlődő, korszerű multinacionális vállalat, amely biztos munkahelyeket, hosszú távú perspektívát, karrierutakat kínál jelenlegi és jövendőbeli munkavállalóinak egyaránt. Ahogy említettem, nagy hangsúlyt fektetünk munkatársaink továbbképzésére, számos tréning, szakmai- és nyelvtanfolyam közül választhatnak, illetve lehetőséget biztosítunk tanulmányi szerződés keretében egyetemi tanulmányok folytatására is. Mindezek mellett fontos megemlíteni, hogy messzebbről érkező munkatársainknak kedvezményes lakhatási lehetőséget kínálunk. Azok számára, akik Győrben szeretnének letelepedni, vissza nem térítendő támogatást nyújtunk. Az idei évben vállalatunk 3,1 milliárd forinttal támogatja munkatársai letelepedését.

- Hogy lehet itthon tartani a németül jól beszélő mérnököket?
- Magyarország legvonzóbb munkáltatójaként versenyképes javadalmazási rendszerrel és vonzó karrierlehetőségekkel várjuk a pályakezdő, valamint tapasztaltabb mérnököket egyaránt. Fontos hangsúlyozni, hogy a Volkswagen Konszern globális hálózatának tagjaként munkatársainknak lehetőséget biztosítunk nemzetközi tapasztalatszerzésre és megmérettetésre, tehát ki tudják magukat próbálni külföldi környezetben is. Ez vonzó tényező a pályázók számára.

- Hogyan értékelik egyébként Németországban az itteni autóipari szakemberek felkészültségét?

- Számos munkatársunk kamatoztatja itthon megszerzett szakmai tapasztalatait jelenleg is Németországban és a konszern más külföldi gyártótelephelyein, támogatva ezzel az ottani kollégák munkáját. Meg vagyok róla győződve és a visszajelzések ezt igazolják, hogy a magyar szaktudást nem csak anyavállalatunknál, de a világ bármely pontján magasra értékelik.

- És azt, hogy a szakszervezet is kezd a németországihoz hasonló vehemenciával érdeket érvényesíteni?
- Az idei évben valóban kicsit több időt vettek igénybe a bértárgyalások, de örömmel tölt el, hogy az egyeztetések végül mindkét fél megelégedésével zárultak. Nagyon fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a megbeszélések mindvégig konstruktív mederben zajlottak. A munkavállalói képviselet és a vállalatvezetés együttműködése véleményem szerint kiválónak mondható.

- A közelmúltban Wahrmann Mór- Díjjal tüntette ki a Magyar Tudományos Akadémia. Ami nyilván a vállalat és a tudományos intézetek közötti sikeres együttműködésnek is szól. Könnyű fejben tartani, hogy mely intézményekkel működnek együtt, gondolkodnak közösen, legyen szó akár a duális képzésről vagy kutatás-fejlesztésről?
- Büszke vagyok erre a kitüntetésre, amely valóban nem csak személyemnek, hanem az egész Audi Hungariának szól, hiszen a vállalat hosszú évek óta folytat együttműködést meghatározó magyarországi felsőoktatási intézményekkel, különösen a műszaki felsőoktatás, mérnökképzés területén. Természetesen könnyű fejben tartani, mely egyetemekkel dolgozunk, gondolkodunk együtt, mivel hosszú évek óta kiváló kapcsolatot ápolunk velük. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 2010 óta működik az Audi Hungaria Kooperációs Kutatóközpont, amelynek munkájában az intézmény számos tanszéke és kutatócsoportja is részt vesz, az Elektrokémiai Csoporttal immár 2013 óta van együttműködésünk. A Miskolci, valamint Óbudai Egyetemmel több közös kutatási projektünk zajlik jelenleg is, a Széchenyi Egyetemmel pedig több mint egy évtizede tart partnerségi viszonyunk.

- Hol tart most a Széchenyi Egyetemmel való viszonyuk és milyen terveik vannak még a győri egyetemmel közösen?
- A győri egyetemmel való – ma már intézményesített - együttműködésünk olyan sikertörténetnek számít, amelyből mindketten profitálunk, legyen szó akár szakember-utánpótlásunk biztosításáról, akár az ipar és a felsőoktatás közötti tudástranszferről. Meghatározó, közös mérföldkő volt az Audi Hungaria Járműmérnöki Kar létrehozása, ezért természetesen egyik legfontosabb törekvésünk, hogy e kart erősítsük, továbbfejlesszük. Emellett nagy hangsúlyt fektetünk a duális mérnökképzésre is, hiszen meggyőződésünk, hogy az elméleti és gyakorlati oktatás ily módon történő ötvözése nagy mértékben megkönnyíti a fiatal szakemberek munkába állását, mind a frissen végzettek, mind pedig a munkaadó szempontjából. Szintén fontosnak tartom hangsúlyozni a Széchenyi Egyetemmel közös kutatási projektjeinket, hiszen együttműködésünk e téren is egyedülálló. Az elmúlt évben 56 projektet valósítottunk meg közösen és szinte minden területen támaszkodhatunk az egyetemi oktatók szakértelmére. Biztos vagyok abban, hogy az elkövetkezendő években további fontos feladatok és kihívások megoldásán fogunk tudni együtt dolgozni.

- Villamosmérnök alapképzési szakon is elindul a felsőfokú duális képzési rendszer Győrben. Mekkora a munkaerőhiány ebben a szakmában? Egy minapi hír szerint a német gazdaságnak mintegy százezer villamosmérnökre lesz szüksége a következő tíz évben.
- Napjaink megatrendjei, és itt nem csupán a digitalizációra, az urbanizációra gondolok, hanem például az elektromos, vagy alternatív hajtású autók térnyerésére is, alapjaiban fogják megváltoztatni a képzés, oktatás területeit is. A felsőoktatási intézményeknek is tisztában kell lenniük azzal, hogy a cégek frissdiplomásokkal szemben támasztott elvárásai is változnak. Gyakorlatorientáltabb, korszerű, azonnal bevethető tudásra van szükségünk. Az Audi Hungaria egyetemi partnereivel közösen, a felsőfokú duális képzések elindításával célzottan tesz lépéseket a mérnök-hiány megelőzésére. Bízom benne, hogy más vállalatok is felismerik ennek jelentőségét és a duális oktatás fokozatos térnyerése hosszú távon orvosolni tudja ezt a munkaerő-piaci trendet, hiszen a kétirányú tudástranszfer mind az intézmények, mind pedig a vállalatok hasznára válik.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink