Gyártók Hullámzó profit: mit csinált a Honda, és mit a Mazda?

Hullámzó profit: mit csinált a Honda, és mit a Mazda?

autopro.hu/B.B. | 2017.02.06 14:06

Hullámzó profit: mit csinált a Honda, és mit a Mazda?

Érkeznek a 2016 utolsó három hónapjáról szóló profitjelentések: a két japán gyártó közül az egyik aratott, a másik szenvedett.

Hirdetés

27 százalékkal ugrott meg a Honda profitja a tavalyi év utolsó három hónapjában, írja az autonews.com. A nem kis pénzügyi siker főleg az észak-amerikai és a kínai eladások robosztus növekedésének, illetve az előző, viszonyítási időszakokhoz képest kisebb visszahívási kötelezettségekkel magyarázható, közölte a gyártó, mely ennek megfelelően meg is emelte a folyó üzleti évre (ennek vége március 31., így a japán cégek 2016 decemberével pénzügyileg a harmadik negyedévet zárták) vonatkozó célkitűzéseket. A Honda olyan sikeres hónapokon van túl, hogy jócskán ellensúlyozni tudta a jen kedvezőtlen árfolyamalakulását, ami a Mazdának már komoly visszaesést okozott.

A Mazda már kevésbé tudta kompenzálni a pénznem változásait, így a negyedévben a nettó eredmény 32 százalékos csökkenését kellett elkönyvelnie. A gyártó eladásai sem voltak túl sikeresek, Kínát leszámítva a nagyobb piacokon zsugorodott a Mazdák iránti kereslet. A cég vezérigazgató-helyettese szerint a vevők száma azért lett a korábbiakhoz képest alacsony, mivel a nyári és a karácsonyi marketingkampányt kisebbre szabták, mint a versenytársak.

Szintén említésre méltóan magas, 38 százalékos profitnövekedést ért el a Ferrari. Az olasz szupersportkocsi-gyártótól leginkább a 12 hengeres motorral szerelt kocsikat vitték, a GTC4Lusso és a hibrid LaFerrari Aperta is jól fogyott. Az olaszok bizakodva várják 2017-et, hiszen idén ünneplik fennállásuk 70. évfordulóját, melyre különleges, a régebbi típusokra visszautaló modellekkel készülnek.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink