Gyártók Hatmilliárd eurót pumpál a hidrogénbe a Hyundai

Hatmilliárd eurót pumpál a hidrogénbe a Hyundai

autopro.hu/H.J. | 2018.12.16 08:28

Hatmilliárd eurót pumpál a hidrogénbe a Hyundai

A Hyundai Motor Group mintegy 5,5 milliárd fontos (6,1 milliárd euró, 1 974 milliárd forint) beruházás keretén belül fejleszti hidrogén-üzemanyagcellás technológiáját. A vállalat célja, hogy jelentősen megnövelje eladott elektromos modelljeinek számát.

Hirdetés

A Hyundai-t, Genesis-t, és Kia-t birtokló koreai cég az egyik legnagyobb támogatója a hidrogénmeghajtásnak. A technológia segítségével hidrogén és oxigén használatával elektromos áramot állítanak elő, melynek egyetlen mellékterméke a víz.

A márka arra számít, hogy ugrásszerűen megnövekszik az üzemanyagcellás meghajtás iránti igény. Évi közel 2 millió egység eladására készül 2030-ig bezárólag, ezzel együtt pedig nagy beruházást tervez mind a kutatás, mind pedig a hidrogén-létesítmények bővítése érdekében.

Az üzemanyagcellás rendszer termelési kapacitását évi 700 ezer egységre fejlesztené fel, így évente félmillió üzemanyagcellás elektromos jármű gördülne le a szalagról. A csoport más járművekbe is szeretné beépíteni üzemanyagcellás rendszerét, így például repülőgépek, hajók és targoncák is rendelkeznek majd ezzel a meghajtással. Emellett a cellák villamosenergia-termelésére és raktározására is egyaránt alkalmasak.

A csoport első üzemanyagcellás szerkezettel rendelkező járművét, a Hyundai Nexo-t néhány hónappal korábban mutatták be. A Kia gyárából 2021-ben gördülhet ki az első ilyen platformot használó elektromos modell.

A csoport FCEV Vision 2030 tervének része az Dél-Koreában, Cshungdzsuban már épülő üzemanyagcella-rendszereket készítő gyára, így a Hyundai Mobis alkatrészellátó cég 2022-re 3000-ről 40 000 egységre növeli teljesítményét. Júniusban pedig a Hyundai Motor Group megállapodást kötött a Volkswagen csoporttal egy közös hidrogéntechnológia kidolgozására.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink