Gyártók Három oka van a Seat 2016-os nyereségének: az Ateca, a Leon és az Alhambra

Három oka van a Seat 2016-os nyereségének: az Ateca, a Leon és az Alhambra

autopro.hu/P.M. | 2017.03.27 13:53

Három oka van a Seat 2016-os nyereségének: az Ateca, a Leon és az Alhambra

A spanyol autógyártó 143 millió eurós (2015: -7 millió euró) működési eredménnyel zárta, a különleges tételek nélküli adózás utáni nyeresége pedig 232 millió euróra (2015: 6 millió euró) emelkedett. Ez a két mutató együtt 2007 óta most először váltott pozitívba, a 2016-ban elért működési eredmény pedig a vállalat történetének legmagasabb összege.

Hirdetés

A márka adózás után nyeresége 903 millió euróra növekedett köszönhetően annak a tételnek, amelyet a VW Finance leányvállalatnak a Volkswagen AG részére történő értékesítése jelentett. Ez a művelet, amely része a Volkswagen Csoport azon törekvésének, hogy egy vállalatba szervezze pénzügyi leányvállalatait, a Seat számára 671 millió eurós tőkenyereséggel járt. A leányvállalat értékesítése lehetővé tette a márka számára, hogy javítson pénzügyi helyzetén és a korábbi évekből származó veszteségek kompenzálására 590 millió eurót különítsen el.

A Seat 2016-os árbevétele elérte a 8,597 milliárd eurót, amely 3,2 százalékkal magasabb, mint az előző éves összeg és a vállalat történetének eddigi legjobb eredménye.

– A nyereséges működés kulcsa a növekvő kiszállításokban és a modellmix, illetve a költségek egyre előnyösebb optimalizálásában keresendő. Csapatként hihetetlenül büszkék vagyunk az elért 143 millió eurós működési eredményünkre – hangsúlyozta Luca de Meo, a Seat elnöke a 2016-os pénzügyi eredmények ismertetésekor Barcelonában. – A 2017-es igen különleges év a márka számára. Az Ibiza és az Arona felgyorsítja a fejlődési folyamatot.

Tavalyi árbevétele elérte a 8,597 milliárd eurót, amely 3,2 százalékkal magasabb, mint az előző éves összeg és a vállalat történetének eddigi legjobb eredménye. A növekedés kulcsa a bővülő kiszállítások mellett a jobb modellmix volt, hiszen az Ateca, a Leon és az Alhambra értékesítési sikereivel három olyan modell szerepelt eredményesen, amelyek nagyobb árréssel járulnak hozzá az eredményekhez.

1,8 milliárd forintot osztott ki a dolgozóinak

A 2016-ban aláírt kollektív szerződés alapján a Seat dolgozói összesen 6 millió euró kifizetésben részesülnek az elért pénzügyi eredmények után. Ez az összeg a személyzeti költségek tételben jelenik meg.

Szintén pozitív hatással bírt a Seat Technikai Központjának (Seat Technical Centre – CTS) integrálása az anyavállalatba, amely így még hatékonyabb válaszmegoldások kidolgozását teszi lehetővé a jövő kihívásaira. A SEAT Componentes sikere is ezt erősíti, 2019-től ugyanis a spanyol üzem gyártja majd a Volkswagen Csoport új MQ281 sebességváltóját. 2016-ban a márka az általa gyártott termékek 82,4 százalékát külföldön értékesítette és vált Spanyolország vezető ipari exportvállalatává, amely az ország teljes ipari exportjának 2,8 százalékát adja.

Első SUV modelljének, az Atecának a sikeres rajtja, illetve a Leon és az Alhambra eddigi legmagasabb értékesítési darabszáma segítette hozzá a márkát a kiszállítások sorozatban negyedik éve tartó emelkedéséhez (408 700 jármű, közel 30 százalékos bővülés az elmúlt négy évben) és 2007 óta az eddigi legjobb eredményhez. A 2016-os évben átadott több, mint 150 000 Ibiza szintén jelentősen hozzájárult a kiszállítások emelkedéséhez, csakúgy, mint a Németország (+2,5 százalék), Lengyelország (+22,1 százalék), Törökország (+41,5 százalék) és Ausztria (+12,9 százalék) piacain elért bővülés.

Kiemelt Partnereink