Gyártók Hamarosan jön az elektromos Jaguar E-type

Hamarosan jön az elektromos Jaguar E-type

Szabó Fanni | 2018.08.24 12:33

Hamarosan jön az elektromos Jaguar E-type

Az Jaguar Land Rover (JLR) bejelentette, hogy elkezdi klasszikus, E-type sportautója elektromos változatának gyártását. A klasszikus változat is nagy sikert aratott 57 évvel ezelőtt.

Hirdetés

Azt ígérik, hogy már 2020 nyarától kezdi szállítani a megrendelőknek az első elektromos E-type autókat, amelyek Coventry gyárában készülnek majd.

Nagy volt a szenzáció, amikor az 1961-es Genfi Autószalonon a Jaguar alapítója Wiliam Lyons bemutatta az E-type-ot.

Akkora volt az újságírók érdeklődése, hogy Lyonsnak haza kellett telefonálnia tesztpilótájának, Norman Dewisnek, hogy dobjon el mindent, és azonnal autózzon Genfbe a tesztautóval, hogy az újságírók is ki tudják próbálni.

Coventryből Doverig két óra volt az út, aztán Genfbe még tizenegy. 109 km/h-s átlagot futottam. Az E-Type teljesen felforgatta az autós világot, és nagyon büszke voltam rá, hogy én lehettem a tesztpilótája – nyilatkozta akkor Dewis.

Enzo Ferrari azt mondta, ez a valaha gyártott legszebb autó. Az eredeti E-type-ot akkoriban sokan túl olcsónak találták. Azt egyelőre azonban nem tudni, hogy elektromos változata mennyibe fog majd kerülni.

A Jaguar Land Rover cégnek egyébként már van elektromos autója, az I-PACE gépkocsikat Ausztriában szerelik össze. A székesfehérvári Hydro néhány ónapja egy 16 millió eurós présgéppel bővített, mellyel többek közt a Jaguar-nak is gyártanak alumínium alkatrészeket az elektromos I-PACE-hez.

A vállalat 2008-ban került indiai kézbe, azóta a Tata jelentős beruházásokat hajtott végre a társaságnál. Brazil és kínai gyárak alapítása után várhatóan az idei év második felében kezdődik legújabb, szlovákiai gyárában a termelés.

Évente 600 ezer járművet állít elő a JLR és 40 ezer alkalmazottat foglalkoztat Nagy-Britanniában, éves exportjának értéke eléri a 18 milliárd fontot.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink