Gyártók Gyorsan átállhat a Porsche az e-mobilitásra

Gyorsan átállhat a Porsche az e-mobilitásra

autopro.hu/Sz.K. | 2019.08.11 14:00

Gyorsan átállhat a Porsche az e-mobilitásra

A sportkocsikat gyártó vállalat nyilvánosságra hozta a Taycan – a Porsche első e-autójának – előrendelési számait. A Porsche több ezer új munkahelyet hoz létre.

Hirdetés

Oliver Blume, a Porsche vezérigazgatója a vállalat első tisztán elektromos hajtással rendelkező sportkocsijának világpremierjén, szeptember 4-én akarta bejelenteni, mennyi előrendelés érkezett a márka újdonságára. A Porsche gyártási igazgatója, Albrecht Reimold és Andreas Haffner, személyügyi igazgató azonban közlékenyebb volt.

30 ezer rendelés

– A Taycanra eddig 30 ezer rendelés érkezett – mondta Haffner, Reimond egyetértő bólogatása mellett, Zuffenhausenben. A most bejelentett mennyiség cvsaknem 10 ezerrel több, mint a korábban bejelentett szám. A Porsche ügyfelei 2500 euró (816 ezer forint) előleg befizetésével támasztják alá vásárlási szándékukat. Ezzel az előrendelési adatok sokkal komolyabban vehetők, mint más vállalatoknál.

Ha minden a tervek szerint halad, a Porsche lesz az iparban a legnagyobb kivétel. Miközben más autógyártók, mint például a Daimler és a BMW is profitfigyelmeztetést adtak ki a lassuló autóipari konjunktúrával kapcsolatban, a Porsche arra készül, hogy szembeszálljon a tendenciával. Pont a sportautókat gyártó vállalat érhet el olyan sikereket, amely eddig más gyártók nem: a gyors átállást az elektromobilitásra.

További 1500 munkahely

Míg az IG Metall minden alkalommal azt számolgatja, hány ezer munkahely szűnik meg a belső égésű motorokról elektromos hajtásra való átállás során, a Taycan lesz a Zuffenhausenben található üzem egyik legfontosabb terméke, további 1500 munkahelyet hoznak létre az e-kocsi gyártása miatt. Most anra már 1100 új alkalmazottat foglalkoztatnak, a maradék 400 állást októberig fogják betölteni.

– A létszám növelése ütemterv szerint zajlik – mondta a gyártási igazgató. Idén eddig 5%-kal 33 839 főre növekedett az alkalmazottak száma. Az új helyekre több mint 32 ezer jelentkezés érkezett, és 2200 állásinterjút tartottak. Az új Porsche-alkalmazottak között 100 olyan volt VW-dolgozó is van, akiknek az emdeni Passat-gyárbeli munkahelye szűnt meg.

Minőségi offenzíva

A Taycan számára megkezdődött a vállalat történetének legnagyobb minőségi offenzívája, melybe jelentős összeget fektettek. A dolgozók képzése 4-6 hetet vesz igénybe. A Taycan egyik újdonsága a vastag narancssárga kábel, amelyen keresztül 800 volt feszültség áramlik. A nagyfeszültségű technológia veszélyes, éppen ezért megfelelő képzést igényel.

Míg az iparági szakértők 5%-os visszaesésre számítanak idén az autógyártásban, addig a Porsche az év első felében 2%-kal növelte eladásait, 133 484-re. Az árbevétel 9%-kal, 13,4 milliárd euróra (4 374 milliárd forintra) nőtt.

Az eredményben persze negatív tényező volt a dízelbotrány miatti 500 millió eurós (163 milliárd forintos) büntetés. Ezt leszámítva a zuffenhauseni központú vállalat 2,2 milliárd eurós (718 milliárd forintos) működési eredményt ért el, ami 16,5%-os növekedést jelent.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink