Gyártók Gyanús, hogy az utolsókat rúgja a Faraday Future

Gyanús, hogy az utolsókat rúgja a Faraday Future

autopro.hu/Sz.K. | 2017.11.21 09:20

Gyanús, hogy az utolsókat rúgja a Faraday Future

Úgy tűnik, káosz tört ki a kínai-kaliforniai elektromos autógyártó startupnál. A nemrég még ígéretesnek tűnő vállalatot most két kulcsember is elhagyja, ám egyelőre nem tiszta, hogy Stefan Krause és Ulrich Kranz mondott-e fel vagy megváltak tőlük.

Hirdetés

Hátat fordított a Faraday Future-nek a korábbi BMW-igazgató és a Deutsche Bank volt elnöke, Stefan Krause, csakúgy, mint a régebben BMW i-modellekért felelő, Ulrich Kranz. Hogy ezt szabad akaratból tették, vagy nem, nem tudni, mindenesetre sok a véleménykülönbség ezzel kapcsolatban.

A Faraday Future-nek nem volt egy jó szava sem sajtóközleményében a korábbi pénzügyi felelősről, Krause-ről, és Kranz főmérnökről sem. A startup vezérigazgatója és legfőbb tulajdonosa, Jia Yueting elmondta, mindkettejük munkaszerződését azonnali hatállyal szüntették meg, mivel a vállalat mindkettejüket jogellenes viselkedéssel és hatalommal való visszaéléssel vádolja. A gyártó jogi lépésekkel fenyeget.

Krause hangsúlyozta, hogy október 14-én magától mondott fel, az ellene felhozott vádak alaptalanok és rágalmak.

A kisebb HR-válság nem jött jókor, hiszen ezt leszámítva is félő, hogy jelentős finanszírozási problémák miatt csődbe kerül a vállalat. Krause-t azért alkalmazták, hogy megszűntesse ezt a helyzetet, azonban a kínai kormány befagyasztotta Jia Yueting 180 millió dollárnyi vagyonát, mivel a milliárdos nem fizetett hitelkamatot. Ezzel párhuzamosan Krause CFO (pénzügyi igazgató) a könyvelésben ismételten rejtett adósságokkal találkozott. A befektetők már benyújtottak egy tervet, miután az amerikai törvények szerint csődöt jelentett a vállalat.

Krause és Kranz távozása egy egész sor elbocsájtáshoz vezet. Kirúgják többek között Bill Strickland gyártásért felelős igazgatót, Tom Wessner, beszerzésért felelős igazgatót, a belső dizájnért felelős igazgató, Pontus Fontaeris pedig már el is hagyta a vállalatot.

Kiemelt Partnereink