Gyártók Filmet nézhetett a Tesla-áldozat

Filmet nézhetett a Tesla-áldozat

autopro.hu/B.B. | 2016.07.04 15:01

Filmet nézhetett a Tesla-áldozat

A halálos balesetben érintett autonóm Tesláról áradnak az új információk, az is kiderült, mit „gondolhattak” a szenzorok.

Hirdetés

Szinte természetes, hogy felkapta a sajtó az önvezető autók első halálos áldozatát követelő közúti balesetet. A májusi szerencsétlenséget a gyártó és az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság (NHTSA) is vizsgálja, így sorra érkeznek az új információk az ügyről.

A Tesla tisztázta a technológiával kapcsolatos legfontosabb kérdést: az autógyártó közlése szerint a kocsi útját merőlegesen keresztező kamion vontatmányát érzékelték a szenzorok, ám a rendszer úgy ítélte meg, hogy az akadály a többsávos utakon alkalmazott, egy oszlopon felülről rögzített, a sáv fölött elhelyezkedő közlekedési tábla, írja az Automobilwoche. Arra nem tér ki a Tesla, hogy a később átszakított, már a szenzorokkal egy magasságban lévő kerítésnél miért nem állt meg a kocsi.

A másik, talán még nagyobb kérdőjel arra vonatkozik, hogy maga a sofőr miért nem érzékelte a keresztirányú forgalmat, hiszen valószínűleg tudott volna korrigálni, majd elkerülni az ütközést. Erre a Reuters írásában olvasható egy lehetséges magyarázat, miszerint az összetört Model S-ben DVD-lejátszót találtak. Bár hivatalosan még nem erősítették meg, de egyes tanúvallomások szerint a villanyoszlopnak ütközve megálló roncsban az eszköz épp egy filmet játszott le.

A Tesla nem titkolja, hogy a robotpilóta üzemmód nem teljesen megbízható, más autógyártókhoz hasonlóan hangsúlyozza a folyamatos emberi felügyelet szükségességét, ám ennek ellenére aligha a mostani volt az egyetlen eset, amikor a sofőr a gépben túlzottan megbízva nem figyelt az útra (az interneten több ilyen felhasználói videó is található). Bár a jogi dokumentumok gyakorlatilag teljesen levédik a vállalatokat, közvetetten mégis kiemelhető a gyártók és a média felelőssége: a marketingfotók gyakran újságot olvasó, vagy épp tabletet használó sofőrökkel szemléltetik a jövő technológiáját, ami egészen mást sugall, mint a szerződések apróbetűs része.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink