Gyártók Felvásárlásokra készül a Rába?

Felvásárlásokra készül a Rába?

autopro.hu | 2016.02.18 08:27

Felvásárlásokra készül a Rába?

Csökkent a vállalatcsoport árbevétele, nőtt az üzemi eredmény - ám nem ezek a legfontosabb részletei a pénzügyi jelentésnek. Új távlatokat lát maga előtt a győri holding, akvizíciók vannak kilátásban. Egy buszos megrendelésük viszont alighanem megfeneklett.

Hirdetés

A Rába Csoport 46 milliárd forintot meghaladó konszolidált árbevétellel zárta a 2015. évet, mindhárom üzletágban javította eredményességét. Az árbevétel ugyanakkor a negyedik negyedévben és a teljes esztendőre vonatkozóan is visszaesett 2014 azonos időszakához képest. A pontos adatokat az alábbi táblázat tartalmazza.

A múltbeli eredmények mellett fontos részletek kerülnek elő az elnök-vezérigazgató kapcsolódó üzenetében is. – Társaságunk régóta nem volt olyan gazdálkodási helyzetben, mint a most lezárt üzleti év végén: a Rába rendkívül hatékonyan, kiemelkedő készpénztermelés mellett működik. A korábbi évek technológiai korszerűsítésének és a javuló versenyképességünknek köszönhetően kimagasló, 2 milliárd forintot meghaladó üzemi eredményt realizáltunk. A hitelállomány rekord alacsony szintre csökkentésével kitörtünk az évtizedes adósságcsapdából, megteremtve ezzel a további modernizációt célzó, stratégiai léptékű beruházások – akár akvizíciók – megvalósíthatóságát és nemzetközi jelenlétünk erősítését – fogalmazott Pintér István.

Az optimista jövőképet ugyanakkor árnyalja, hogy a Világgazdaság információi szerint Rába buszok helyett török járművekkel szállíthatja majd az utasokat Budapesten az Orangeways, amelynek nem sikerült tető alá hoznia az üzletet a magyar gyártóval.

(Fotó: raba.hu)

A lap szerint még el sem kezdődött azoknak a Rába S91-es, Euro 6-os motorokkal szerelt midibuszoknak a gyártása, amelyeknek május 1-jétől már utasokat kellene szállítaniuk. A Rába korábbi tájékoztatása szerint a szerződést megkötötték az Orangeways céggel, majd arra vártak, hogy partnerük is teljesítse az abban foglaltakat, és hogy megteremtődjenek a finanszírozási feltételek. Kovács Miklós, az Orangeways-csoport vezérigazgatója szerint viszont az NHB Növekedési Hitelbank Zrt. egy típusengedélyt kért a Rábától, amelyet a cég nem adott át, ezért feneklett meg a projekt.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink