Gyártók Ezért hagyhatja ott a tőzsdét a Tesla

Ezért hagyhatja ott a tőzsdét a Tesla

autopro.hu/S.B. | 2018.08.26 08:24

Ezért hagyhatja ott a tőzsdét a Tesla

A Tesla az utóbbi években komoly nyomás alatt volt, hogy egy nyereséges, nagy volumenű gyártóvá váljon. Elon Musk ennek érdekében lebegtethette meg a tőzsdéről való kivonulást.

Hirdetés

A Tesla vezérigazgatója, Elon Musk egy tweet bejegyzésben bejelentette, hogy cége kivonul a tőzsdéről: -Azt hiszem, ez a legjobb út a vállalat számára, nyilatkozta kedden, habár hozzátette, a végső döntés még nem született meg.

Nem sokkal azután, hogy a Musk bejelentette a kivonulást, a Tesla részvényárfolyama növekedésnek indult. a bejelentést követő napon a Tesla részvényei mintegy 11 százalékos növekedést elérve 379,57 dolláron zártak.

- Nyílt részvénytársaságként ki vagyunk téve a részvényárfolyamok vad ingadozásainak, ami jelentősen elvonhatja a Tesla munkatársai és részvénytulajdonosai figyelmét. A negyedéves bevételi ciklusok óriási nyomást gyakorolnak a Teslára, hogy olyan döntéseket hozzon, amelyek az adott negyedévben helyesek lehetnek, de nem feltétlenül kifizetődők hosszú távon, tudatta a Tesla.

A részvényeket a mostani elképzelés szerint 420 dollárért, a jelenleginél nagyjából 23 százalékkal magasabb áron hajlandó visszavásárolni a Tesla. Elon Musk reméli, hogy a részvénytulajdonosok maradnak, de ha ki akarnak lépni, akkor azt magas prémium mellett tehetik meg.

Elon Musk legújabb lépése a szakértők szerint short squeeze jelenséget idézhet elő a tőzsdén, amely amellett hogy megemeli a Tesla részvények árát, nehéz helyzetbe hozza short eladókat, akik a Tesla részvényárfolyamának csökkenésére várnak.

A Tesla short érdekeltsége majdnem 12 milliárd dollár, ami megfelel a cég lebegő árfolyamának 28 százalékával, írja az S3 Partners pénzügyi elemző cég.

Kiemelt Partnereink