Ez most a leginnovatívabb négykerekű

Szerző: autopro.hu/G.I. | 2016.06.01. 06:43

Az új Audi SQ7 TDI nyerte az Egyesült Királyság Autocar autós magazinja által alapított Autocar Innovation Award 2016 kitüntetést. A díj célja, hogy elismerje a kiemelkedő műszaki újdonságokat az autóiparban. A szakértő zsűri az angliai Silverstone-ban ismertette a győztesek névsorát.

– Az Audi SQ7 TDI modell V8-as erőforrása elektromos hajtású feltöltőt használ, amely abszolút világelső megoldás – jelentette ki Stefan Knirsch, az Audi igazgatótanácsának a műszaki fejlesztések területéért felelős tagja. Ez a feltöltő különösen az alacsonyabb fordulatszám tartományokban támogatja a két turbófeltöltő munkáját és turbólyuk nélküli maximális dinamikát garantál. A szükséges energiáról a fedélzeti elektromos hálózat 48 volt feszültségű része gondoskodik, amely az elektromechanikus aktív oldalirányú billenés-stabilizálás számára elengedhetetlen energiát is szolgáltatja. – Ezek az újdonságok lehetővé teszik, hogy az új modell a gyakorlatban is szemléltesse a „Haladás technikáját” – hangsúlyozta Knirsch. – Megtiszteltetés, hogy a zsűri az Audi SQ7 TDI modellt választotta az Autocar Innovation Award kitüntetés idei díjazottjának – fogalmazott.

Egyetlen versenytárs kínálatában sem szerepel az elektromechanikus aktív oldalirányú billenés-stabilizálás technológiájához hasonló megoldás. A rendszer alkalmazása a kisebb oldalkúszás mellett feszes és sportos irányíthatósági tulajdonságokat biztosít a jármű számára. Ennek eredményeképpen a kanyaríveken jelentősen csökken a karosszéria oldalirányú billenése. Az SQ7 TDI modell így nagyobb oldalgyorsulásra és gyorsabb kanyarvételre lesz képes. Az elektromechanikus aktív oldalirányú billenés-stabilizálás az elektromos hajtású feltöltőhöz hasonlóan a fedélzeti elektromos hálózat 48 volt feszültségű alrendszeréből nyeri az energiát.

Az SQ7 TDI modell az első Audi, amelyet ezzel a megnövelt teljesítményű fedélzeti hálózattal szereltek. Ennél a rendszernél a 48 volt feszültségű elektromos alhálózatot egy egyenáramú feszültségátalakító konvertálja a 12 voltos hálózat számára. Az elektromos hajtású feltöltő és az elektromechanikus aktív oldalirányú billenés-stabilizálás működéséhez szükséges nagy teljesítmény- és rövidtávú energiaigényt a csomagtér-padlózat alatt elhelyezett 48 voltos lítiumion-akkumulátor biztosítja. Ennek csúcsteljesítménye akár a 13 kilowattot is elérheti.