Gyártók Eurómilliárdok: erősen meghúzza a nadrágszíjat a Mercedes

Eurómilliárdok: erősen meghúzza a nadrágszíjat a Mercedes

autopro.hu/B.B. | 2017.09.12 09:09

Eurómilliárdok: erősen meghúzza a nadrágszíjat a Mercedes

Felduzzasztaná a Mercedes-Benz pénzeszközeit Dieter Zetsche, hogy a német gyártó még stabilabb anyagi háttérrel várhassa a jövő fejlesztéseit.

Hirdetés

Takarékossági programot indít a Mercedes-Benz, hogy kellő nagyságú tőkével várhassa a jövő fejlesztéseit, írja az Automobilwoche. A Daimler-vezér Sindelfingenben egy befektetőknek tartott rendezvényen árulta el, hogy következő években várhatóan négymilliárd euróval faragják le költségeket, így tartva fent a jelenlegi profitabilitási szintet.

Az óriási pénztömeg megmaradásáért több területet is átszerveznek, például kisebb költségvetéssel, rövidebb idő alatt hajtják majd végre az új típusok piaci bevezetését, de az alapanyag- és gyártási költségekből is lefaragnának.

A gyártó pénzügyi feje elárulta, az önvezetéssel és az elektromos autókkal kapcsolatos fejlesztések jelentősen megterhelik a cég költségvetését, ezt a hatást pedig csak tovább növeli a dízelek emissziója miatti jelenlegi pluszkiadások. Frank Lindenberg azt is hozzátette, továbbra is tíz százalékos hozammal számolnak, azonban a fenti tényezők miatt egy 8-10 százalékos üzemi árrésre vonatkozó szcenáriót is kidolgoztak.

A Mercedes-Benznél a tavalyi 6,4 százalék után idén és 2018-ban a forgalom hét százalékát költik K+F-tevékenységre. Növelik az egyes gyárakat érintő befektetések árbevételhez viszonyított arányát is, a tavalyi 4,6 százalék után idén öt, jövőre pedig várhatóan annak hat százalékát fordítják a telephelyek fejlesztésére.

Kiemelt Partnereink