Gyártók Elon Musk szerint ilyen lesz az autóipar 10 év múlva

Elon Musk szerint ilyen lesz az autóipar 10 év múlva

autopro.hu/R.M. | 2017.02.16 14:35

Elon Musk szerint ilyen lesz az autóipar 10 év múlva

A Tesla vezérigazgatója Dubaiban beszélt arról, hogy úgy gondolja, egy évtizeden belül a legtöbb autó teljesen automatikusan, gépekkel készül majd el, és egyre több önvezető lesz köztük, de még több évtized, mire teljesen kiszorítják majd a hagyományos autókat.

Hirdetés

A Világ Kormány Csúcson Dubaiban járt a tech-vezér, ahol elmondta, mi a véleménye, milyen változásokon megy majd keresztül az autóipar a közeljövőben. Elsősorban az automatizált gyártást és a mesterséges intelligenciák terjedését emelte ki.

Ezek után megemlítette a manapság igen nagy népszerűségnek örvendő önvezető-technológiák elterjedését, amiben Musk szerint saját cégük az élen jár. Példaként megemlítette idei tervüket, mely szerint egy Teslát szeretnének teljesen magától eljuttatni Los Angelesből New Yorkba. A Tesla 2021-ben érkező ”négyes szintű” önvezető autója gyakorlatilag az utas beleszólása nélkül tesz majd meg nagyobb utakat,míg a többi gyártó addigra még csak ,,hármas szintű” önvezető modellekkel készül. Ez pedig csak kisebb szakaszok, illetve egyszerűbb manőverek ember nélküli kivitelezését jelenti, mint például az autópályán való közlekedés, a sávváltás vagy a parkolás - írta meg a business insider.

Musk szerint bár az önvezető autók elég hamar itt lesznek, ennek igazán nagy hatását csak később észleljük majd teljes mértékben. Jelenleg körülbelül 2 milliárd autó van a világon, az éves gyártás világszinten pedig nagyjából 100 millió autó. Egy gépjármű élettartalma akár 20-25 év is lehet, azaz több évtized is eltelhet, mire teljesen ki megy a forgalomból - mondta Musk, aki hozzátette, azt is, úgy gondolja, hogy legalább további 20 évre lesz szükség ahhoz, hogy az önvezető járművek teljesen átvegyék a hagyományos autók szerepét.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink