Gyártók Ellenállást szervez a Toyota Trump importadójával szemben

Ellenállást szervez a Toyota Trump importadójával szemben

autopro.hu/R.M. | 2017.02.02 06:31

Ellenállást szervez a Toyota Trump importadójával szemben

Az új elnök pontos szándékai még nem ismertek, de az eddig elhangzottak alapján 20 százalékos importadót vetne ki a külföldi termékekre. Ez igen rosszul érintené az USA-ban tevékenykedő nagy márkákat, így a Toyotát is.

Hirdetés

A társaság szerint, ha bevezetik az új adót, akkor az egy új autónál akár több ezer dolláros pluszköltséget is jelenthet a vásárlóknak. Ez a gyártóknak is nagy profitveszteség lenne, ami miatt elbocsájtásokra is sor kerülhet majd, ez pedig a törvény elsődleges céljának, a munkahelyek itthon tartásának is keresztbe tenne - vélik.

Ezért szeretnének országos ellenállást szervezni, és azt kérik a Toyotát értékesítő autókereskedőktől, keressék meg a helyi politikusokat, és vázolják fel nekik az importadó következményeként fellépő lehetséges károkat. Az autógyártó az olyan államokban próbálkozik hasonló módszerrel, ahol üzemekkel, gyárakkal rendelkeznek. Bár az USA-ban egyáltalán nem szokatlan, hogy az autóipari lobbi beleszól a politikába, ekkora ellenállást és összefogást még semmi sem váltott ki. Ez azonban jórészt inkább a háttérben folyik, mivel a kisebb érintettek félnek az amerikai elnök haragjától, írta meg az autonews.com

A Toyota egyébként már egy hónapja összeveszett az akkor még csak elnökjelölt Trumppal, amiért a japán autógyártó Mexikóban készítené az elsősorban amerikai piacra szánt Corollát. A Toyota a 3. legnagyobb autógyártó az Egyesült Államokban, közvetlen a General Motors és a Ford után. 97 ezer embert foglalkoztak, és évente 2,4 millió autót ad el az országban, ebből 1,2 milliót viszont külföldön gyárt, majd hozat be, így érthető a szembeszegülés.

Sok más nagyipari cég ezzel szemben üdvözli a Trump-féle törvénytervezetet, így például a Boeing. Ennek ellenére az autóiparban elég nagy az egyetértés az adóval szemben, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy múlthéten 9500 autókereskedő állt ki együtt a határadó ellen egy nyilvános levélben, többek közt olyan eladók, akik a Toyota, a Volkswagen vagy a BMW autóit forgalmazzák.

Kiemelt Partnereink