Gyártók Elektromos töltőoszlopával rendezné újra a közlekedést a Volvo Buses

Elektromos töltőoszlopával rendezné újra a közlekedést a Volvo Buses

autopro.hu/K.Á. | 2019.11.17 04:47

Elektromos töltőoszlopával rendezné újra a közlekedést a Volvo Buses

Elektromos városi szóló buszának autonóm manővereit mutatta be a Volvo Buses egy svédországi buszdepóban. A francia tömegközlekedési operátor, a Keolis által üzemeltetett göteborgi flotta elektromos példányai egyelőre csak depón belül fognak önvezető módban mozogni, a svéd gyártó szerint még hosszú éveknek kell eltelnie, hogy a buszok forgalomban is autonóm vezérléssel közlekedjenek. De ami már valóság, az a szintén svéd fejlesztésű töltési technológia.

Hirdetés
A videón az látható, hogy a busz kiáll a parkolóhelyéről, bemegy a mosóba, onnan kijön, majd az elektromos pantográf alá áll, hogy feltöltse akkumulátorait. Viszont a mosóban nem történik semmi, a felszenzorozott busz csupán egy autonóm manőverekre képes prototípus, amelynek radarjai jócskán elállnak a karosszériától, így mosásról egyelőre nem lehet szó. Hogy ezek az érzékelők a karosszériába épüljenek, ahhoz még pár fejlesztési ciklusnak el kell telnie.
Az electrek.co hírportál is amellett van, hogy a buszos flottakezelőknek még 5-10 évet kell várniuk az autonóm yard maneuvring, vagyis a depón belüli önvezető navigálásra.

Akkor miért is érdekes ez a videó?

Mert a kurióziumnak számító önvezetés mellett egy másik, már széles körben használt megoldás is látható rajta. Ez pedig a Volvo busz tetején található áramszedő, valamint maga a busz töltési módszere az oszlopos pantográfon keresztül. Jól látható, amint a busz az elektromos töltést adó oszlop alá áll, hogy onnan vételezzen elektromos energiát.

Ilyen oszlopok egyre elterjedtebbek Európában. A Keolis az OppCharge nevű rendszert használja, amely már több mint 760 buszt tölt 13 országban. Többek között Hamburgban, a csehországi Ostravában és Göteborgban is vannak ilyen, oszlopról a busz tetejére csatlakozó pantográfok. A Volvo mellett az Iveco és a Solaris is az OppCharge rendszere mellett döntött, hogy elektromos buszainak oszlopos töltést adjon. Emellett az OppCharge az ABB-vel és a Siemenssel működik együtt a töltési technológia szolgáltatásában.
Az egészben az a szép, hogy az OppCharge a Volvo Buses márkája. A svéd gyártó ezzel a startup-jellegű leányvállalatával készül az elektromos váltásra, hiszen így konkurens márkák töltési beszállítójává is válhat, egyben "interfészt" ad a töltési technológiát szállító vállalatoknak, mint például a Siemens.
Nyitókép: Instagram
Hirdetés

Kiemelt Partnereink