Gyártók Elektromos luxust tervez a Mercedes

Elektromos luxust tervez a Mercedes

autopro.hu/Sz.K. | 2018.05.03 16:00

Elektromos luxust tervez a Mercedes

A Mercedes-Benz elektromos luxusszedánt tervez, melynek mérete nagyjából meg fog egyezni a márka zászlóshajójával, az S-osztállyal. Ennek legnagyobb ellenfele a Tesla Model S lesz, de németek a többi prémiumgyártótól is elszipkázhatnak vevőket.

Hirdetés

Az új EQ S nevű szedán a Daimler tíz, teljesen elektromos modellje közé fog tartozni, amiket 2022-ig dobnak majd piacra. A márka az EQ széria mellett plug-in hibrid modelleket is fog kínálni, melyeknek teljesen más lesz az akkumulátorkapacitásuk, mint mai, hagyományos társaiknak. Erről a 48 voltos lágy hibridrendszer gondoskodik, amely elmozdulást jelent a tisztán belsőégésű meghajtástól.

– Minden járművünket villamosítjuk, jelentette be Dieter Zetsche, a konszern vezérigazgatója.

A Mercedes tavaly rekordbevételre és -profitra tett szert, de az e-modellek fejlesztési költségeinek hullámzása, az új digitális kínálat, továbbá a lehetséges kereskedelmi korlátok az Egyesült Államok és Kína, a márka két legnagyobb piaca között, nagy nyomást gyakorolt a vállalat pénzügyeire.

– Fejlesztenünk kell rugalmasságunkat a helyi gyártásban, mivel a világ egyre ingatagabbá válik, mondta Zetsche. Hozzátette, túl korai lenne a kereskedelmi korlátozások potenciális veszélyeit értékelni, hiszen miközben az USA erősödő protekcionizmusát ellensúlyozhatja a nemrég megszellőztetett kínai autóipari nyitás. A Mercedes-Benz természetesen örülne a további lehetőségeknek Kínában, hiszen bár a hírek szerint nagyon jó az együttműködés a BAIC-kal, a teljesen önálló üzletvitel engedélyezése nagyobb bevételeket eredményezne az európai gyártóknál.

A Daimler nyitott arra, hogy új utakat fedezzen fel, hogy együttműködhessen a vállalat legnagyobb részvényesével, Li Shufuval, ameddig a BAIC-kal közös kínai vegyesvállalat érdekei nem sérülnek. A lehetséges együttműködési projektek helyszínéül nem szükséges Kínára szorítkozni, de a Daimler már meglévő kapcsolatai a Renault-val, a Nissannal és a BMW-vel a korlátozzák a kiépíthető globális lehetőségeket.

A Mercedes továbbá lehetőséget lát a termelt darabszámok jelentős növelésében is, ennek megfeleleőn kompakt autóinak repertoárját a jelenlegi ötről nyolcra növeli. A kisebb, megfizethetőbb árú modellek, például a GLA compact crossover és a CLA kupé segítettek a Mercedesnek, hogy fiatal vásárlókat csábítsanak magukhoz a konkurencia elől, így a trend várhatóan folytatódik az újratervezett A-osztállyal is.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink