Gyártók Elektromos Mini: nem kapják meg a lényeget a britek

Elektromos Mini: nem kapják meg a lényeget a britek

autopro.hu/B.B. | 2017.07.27 09:26

Elektromos Mini: nem kapják meg a lényeget a britek

A brexit ellenére Nagy-Britanniában készíti majd a BMW a teljesen elektromos Minit, ám a németek így is megtartják maguknak a gyártás egyik legfontosabb stratégiai elemét.

Hirdetés

Hosszú keresgélés után megvan, hol készülhet 2019-től a tisztán elektromos meghajtású, háromajtós Mini: a korábbi lehetséges brit, holland és német telephelyek közül végül Oxford lett a befutó. Ez nem is csoda, hiszen a város számít a háromajtós Minik gyártási központjának, írja az Automobilwoche.

Bár az első villanyhajtású Mini eladásaihoz a gyártó kezdetben nem fűz nagy reményeket, a legalább 2032-ig tervezett gyártás elhelyezése korántsem volt könnyű feladat. A szigetország mellett szólt, hogy hagyományosan itt készülnek az ikonikus kisautók, ám a tény, hogy ötből négy modell Nagy-Britannián kívül talál gazdára, logisztikai okokból már a kontinentális Európának kedvezett. A kockázatokat tovább növelte a brexit folyamata is.

Talán a kérdés ezen komplexitása az oka, hogy az oxfordi dolgozók öröme mégsem lehet teljes, ugyanis magát az elektromos hajtásláncot Németországban gyártják majd. A BMW ezzel megtartotta a termelés stratégiailag fontos, innovatív részét két hazai, dingolfingi és landshuti üzemének, az oxfordi telephelyen ebből a szempontból így csak összeszerelés folyik majd. Egyébként mindhárom prémium német gyártóra jellemző, hogy az elektromobilitás és önvezetés szempontjából kiemelt jelentőségű tevékenységeket (K+F, akkumulátorgyártás, szoftverfejlesztés stb.) inkább Németországban, mint külföldön képzelik el.

Az e-Mini idővel komoly szereplő lehet a BMW hibrid/elektromos portfóliójában. Tavaly az ilyen gépek adták a bajor konszern eladásainak három százalékát, 62 ezer darabot, idén a cél már a százezres példányszám elérése. A 2025-ös terv nem más, minthogy a BMW-nél már minden negyedik eladott jármű ilyen legyen – ez 600 ezer alternatív hajtású kocsit jelent. A 2019-ben érkező elektromos Mini mellett ebben segíthet majd a 2020-ban bemutatkozó elektromos X3, és a 2021 végére ígért iNext is.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink