Archív Ekkora fizetésre számíthatnak a BMW debreceni mérnökei

Ekkora fizetésre számíthatnak a BMW debreceni mérnökei

Pardavi Mariann | 2019.01.16 05:01

Ekkora fizetésre számíthatnak a BMW debreceni mérnökei

A Hays Hungary mérnöki toborzó csapatát arra kértük, saccolják meg, nagyságrendileg hogyan alakulnak a mérnöki bérek a debreceni BMW-nél.

Hirdetés

A Hays Hungary adatai alapján egy pályakezdő mérnök a debreceni térségben jelenleg 350-400 ezer forint havi bruttó fizetésre számíthat, egy legalább hároméves tapasztalattal rendelkező kollégája 450-500 ezer forinttal kalkulálhat, míg egy vezető akár 600-650 ezer forinttal.

– Közép-Magyarország és Nyugat-Magyarország között nincs jelentős eltérés, tehát nem keres többet egy mérnök Pest megyében, mint Győrben. Ezektől csak a kelet-magyarországi tér el – hívta fel a figyelmet Vizkeleti László, a Hays Hungary csapatmenedzsere.

Hozzátette, országosan a fenti számok sorrendben így alakulnak: a pályakezdők 450-550 ezer forinttal, a tapasztalt mérnökök 550-650 ezer forinttal, a vezetők pedig 700-850 ezer forinttal számolhatnak. Az eltérés hozzávetőleg 75-80 százalék.

A BMW vajon hány százalékkal lendítheti meg a fizetéseket a térségben? – kérdeztük a szakembert. – Egy jelölt számára váltás által átlagosan 6-8% növekedés érhető el, körülbelül erre lehet számítani rövidtávon. Hosszú távon akár 10% vagy 15% növekedés is reális tekintve, hogy nem a BMW lesz az egyetlen új cég Debrecen térségében. Továbbá az ingatlanárak emelkedése, a befektetések mértéke, a közútfejlesztések tovább befolyásolhatják a béreket.

Vizkeleti László úgy számol, a debreceni BMW pályakezdőknek 400-450 ezer forintot, tapasztalt mérnököknek 500-550 ezer forintot, míg vezetőknek 650-700 ezer forintot kínálhat majd.

– Biztosan jelentős munkaerő-áramlás fog megindulni a BMW irányába. Hogy mennyire lesznek bajban a kis- és közepes vállalkozások, azt az fogja eldönteni, hogy mennyire voltak felkészültek.

A BMW 2023-ra ígéri a termelés elindítását Debrecenben. A szakember szerint a kisvállalkozások akkor fogják növelni a mérnökeiknek adott fizetéseket, amint köztudomásúvá válik, hogy hamarosan elindulnak a felvételek a BMW-nél.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink