Gyártók Einstand: nem akárhogy szerzett GM-üzemet Venezuela

Einstand: nem akárhogy szerzett GM-üzemet Venezuela

autopro.hu/B.B. | 2017.04.25 06:28

Einstand: nem akárhogy szerzett GM-üzemet Venezuela

A szokatlan, enyhe jelző arra a sajtóközleményre, melyet a General Motors adott ki, miután a dél-amerikai állam szocialista vezetése rátenyerelt egyik helyi telephelyére.

Hirdetés

Zajlik az élet Dél-Amerikában: a venezuelai hatóságok váratlanul megjelentek a General Motors egyik helyi telephelyén és lényegében lefoglalták azt, írja az Automotive News. Minderről természetesen nem az ország szocialista vezetése adott hírt, hanem az amerikai autógyártó, mely közölte: minden lehetséges eszközzel harcolni fog a kormányzati lépés ellen, hogy megvédje jogait a kvázi államosítás ellen.

A 2600 főt foglalkoztató GM-üzemben az évek óta tartó recesszió miatt már nem készültek autók, többek között a ország autóiparának márciusi, 92 százalékos zsugorodása, az általános áruhiány és a brutális infláció miatt a telephelyen csak alkatrészek előállítását végezték. Az ország gazdasági problémáinak egyik forrása az alacsony olajár; néhány évvel ezelőtt még az országba áramló külföldi fizetőeszköz-állomány csaknem 95 százaléka az olajexporthoz kötődött.

Bár a GM ügyében a helyzet rendezésére felszólítva már az USA külügyminisztériuma is reagált, nem valószínű, hogy a Nicolas Maduro elnök nevével fémjelzett szocialista kormányzat részéről erre a közeljövőben hajlandóság mutatkozik majd. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy hasonló iparágak már szembesültek hasonló lépéssel Venezuelában: a tevékenységét 2014 őszén megszüntető Clorox is elveszítette telephelyeit, mivel a kormány átvette azokat, majd újraindította a termelést.

A venezuelai GM-gyár persze nem épp aranytojást tojó tyúk, működtetése évek óta veszteséges volt. A gyártó csak 2014-ben 419 millió dollárnyi értékvesztést számolt el az országban.

Kiemelt Partnereink