Dupla sebességváltóval jelentkezett a Lexus

Szerző: autopro.hu | 2016.03.09. 14:14

A Genfi Autószalonon debütáló LC500h modell esetében a külcsíny mellett az autó karosszériája alatt is komoly fejlesztések eredményei lapulnak.

A mérnökök a hibrid kupéban két sebességváltót kapcsoltak össze: egy folyamatosan változó áttételű, két villanymotorral kiegészített váltót egy négysebességes automatával párosítottak. A kombináció egy új, fokozatmentes CVT váltót eredményez – árulta el Koji Sato, a modell fejlesztéséért felelős műszaki vezető.

A CVT (Continuously Variable Transmission) váltók előnye, hogy folyamatos erőátvitelre képesek, ám a szíj csak korlátozott erő átadására használható. A CVT bírálói a rendszernek leggyakrabban ezt a tulajdonságát bírálják. A Lexus fejlesztése azzal, hogy egy négyfokozatú automata váltót is beépítettek a rendszerbe, részben ezt a korlátot küszöbölné ki, ezen felül a CVT-k esetében eddig nem éppen hangsúlyozott vezetési élményt javítaná.

Akár a jövő hibridjeiben is megjelenhet az új konstrukció

A váltót egy 3,5 literes, V6-os motorral összeépítve a Lexus LC500h modellből egy 354 lóerős gép keletkezett. A fejlesztésnek köszönhetően a Toyota első embere szerint a sportautó kifinomultabbá válása nem ment a teljesítmény rovására.

Az új váltó a későbbiekben a Lexus, vagy akár a Toyota más típusaiban is megtalálható lesz, a tervek szerint új motorváltozatok is készülnek, amik jobban kihasználják a konstrukció előnyeit. Bár a gyártó nem árult el további részleteket, az Automotive News szerint a szerkezetet érdemes lehet hibrid modellekben alkalmazni.