Dübörög a Mazda

Szerző: autopro.hu/B.B. | 2016.11.03. 10:30

Igazán sikeres első félévet zártak a japánok: a gyártó még sohasem adott el ennyi autót hat hónap alatt. A rekord viszont csak félig biztató.

775 ezer autó – ennyit értékesített a Mazda az április elejétől március végéig tartó üzleti év első hat hónapjában, írja az Automobilwoche. Az eladott példányszám rekord a gyártó fennállásának történetében, az előző évi időszakhoz képest pedig egy százalékos növekedést jelent.

Igazán figyelemreméltó a Mazda európai teljesítménye, az öreg kontinensen ugyanis 12 százalékos pluszban zártak 123 ezer értékesített kocsival. A másik, még ennél is jobb piacnak Kína bizonyult, 22 százalékos emelkedéssel 133 ezer járműre találtak vevőt. A gyártó Ausztráliában is erősödött, ott 4 százalékos pluszt könyvelhet el.

A jó hírrel párhuzamosan egy pénzügyi adat viszont romlott: az üzleti év első hat hónapjában 1,55 milliárd jen, vagyis 13,1 milliárd eurónak megfelelő forgalmat generált a gyártó, ez kilenc százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Ennek oka szinte kizárólag a jen árfolyamváltozása, hiszen a bevételt euróban vagy épp dollárban számítva máris zölddé válnak a számok. Ami a Mazda nyereségét illeti, a gyártó 475 millió eurónak megfelelő összegnek örülhet.

A teljes üzleti évet tekintve a japánok szeretnék megtartani az értékesítés lendületét: legszívesebben megismételnék az első hat hónapot, ugyanis a cél 1,55 millió autó eladása.