Gyártók Dollármilliárdok: a Hyundai sem maradna ki a nagypolitikából

Dollármilliárdok: a Hyundai sem maradna ki a nagypolitikából

autopro.hu/B.B. | 2017.01.18 12:30

Dollármilliárdok: a Hyundai sem maradna ki a nagypolitikából

Divat lett beruházni az Egyesült Államokban: a dél-koreai gyártó 3,1 milliárd dollárnyi beruházást jelentett be, aminek alig titkolt célja lehet az új elnökkel való jó viszony megalapozása.

Hirdetés

Ford, Toyota, General Motors, FCA – csak néhány gyártó, ami az utóbbi néhány hétben kisebb-nagyobb beruházásokat jelentett be az Egyesült Államokban. Hozzájuk csatlakozik most a Hyundai-Kia, hiszen az ázsiai gyártó a következő öt évben 3,1 milliárd dollárt fektet be az USÁ-ban. Az összeg a korábban tervezettnél ötven százalékkal nagyobb, ám a Hyundai első embere, Chung Jin Haeng szerint a bejelentés nincs közvetlen összefüggésben a megváltozó amerikai politika hangulatával.

Az Automotive News szerint a gyártó új technológiákat fejleszt, bővíti a kontinensen elérhető modellpalettáját, ezen felül egy új üzemet is létrehoz, ami a mostani számítások szerint ezer új munkahelyet teremt az Egyesült Államokban. A programban szerepel a Hyundai-Kia viszonylag fiatal prémium márkája, a Genesis USA-beli bevezetése is.

Annak, hogy az Egyesült Államokban az autógyártók az utóbbi időben alaposan megnyitották a fejlesztési csapokat, több oka is lehet, ezek mindegyike a Donald Trump megválasztásával érkezett új politikai hangnemmel hozható összefüggésbe. Egyrészt elképzelhető több egyirányú törekvés, melyek szerint a gyártók jó viszonyt szeretnének kialakítani az új elnökkel. Ehhez felhasználhatják a korábban már amúgy is tervezett USA-beli fejlesztési terveket, hiszen ezeket összesítve komoly összeggel kápráztathatják el a döntéshozókat. Elképzelhető az is, hogy a gyártók semmi esetre sem szeretnék kockáztatni a Trump által kilátásba helyezett 35 százalékos mexikói különadót, mint ahogy akár az is, hogy a háttérben az egymillió új amerikai munkahelyet ígérő új elnök kedvezményeket ajánlott a célját segíteni tudó világcégeknek.

Kiemelt Partnereink