Gyártók Dízelbotrány: lendületbe jöttek a jogászok

Dízelbotrány: lendületbe jöttek a jogászok

MTI | 2016.03.09 09:26

Dízelbotrány: lendületbe jöttek a jogászok

Egyre több fronton kell a Volkswagen ügyvédeinek helytállnia: a napokban Franciaországban ügyészségi eljárás indult a gyártó ellen, ezen felül az Allianz is a konszern elleni per indítását fontolgatja.

Hirdetés

Az Allianz német biztosító azért tervezi kártérítési per kezdeményezését, mivel egyik leányvállalata, az Allianz Global Investors (AGI) szerint a dízelbotrányról a hitelezőknek késve küldött tájékoztatás miatt komoly árfolyamveszteséget szenvedett el. Bár a keresetet még nem adták be, az AGI szerint vagyonkezelőként kötelessége felkészülnie ügyfelei ilyen jellegű kérdéseire.

Korábban részvényesek egy csoportja már beperelte a VW-t a nem megfelelő tájékoztatás miatt, ezeket a követeléseket azonban a gyártó nem tekintette jogosnak.

Mindezzel párhuzamosan Franciaországban is ügyészségi eljárás indult a német gyártó ellen, melynek oka már-már elcsépelt: a hatóságok súlyos csalást okozó szoftverek használatának gyanúja miatt vizsgálják a konszern francia utakon futó autóit.

A korábbi nyomozás hivatalosan is megerősítette, amit a VW már a botrány kirobbanása után nem sokkal elismert, nevezetesen a kibocsátási értékek módosításáért felelős program alkalmazásának tényét. A dízelbotrányban érintett 11 millió autó közel tíz százalékát Franciaországban adták el.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink