Gyártók Daimler negyedéves adatok: gyengébben húznak a kamionok

Daimler negyedéves adatok: gyengébben húznak a kamionok

autopro.hu/R.M. | 2017.02.03 11:01

Daimler negyedéves adatok: gyengébben húznak a kamionok

A Daimler is közétette a 2016-os év utolsó negyedének pénzügyi adatait, de elmondták azt is, mit várnak az idei esztendőtől. Bár a Mercedes jól teljesít, kamionok terén egyre nagyobb a lemaradás, amit kutatás-fejlesztéssel, új technológiák kiaknázásával akarnak kompenzálni.

Hirdetés

A német autógyártó 3 százalékos növekedést ért el 2016 utolsó negyedévében az azt megelőző év hasonló időszakához képest. A bruttó bevételük 3.58 milliárd euró volt, melynek kétharmadát, 2.53 milliárd eurót a Mercedes brand hozott. Ez 22 százalékos növekedés az autómárka részéről, míg ezzel szemben a Daimler kamionjai 47 százalékos visszaesést produkáltak. A cég szerint ennek a kínai és amerikai piacon lévő egyre erősebb konkurencia az oka. A teljes negyedéves jövedelem 1 százalékot nőtt, 41 milliárd euróra, írta meg az automotive news.

A vállalat ennek ellenére bizakodó a jövővel kapcsolatban. Először is tovább akarják erősíteni azokat a területeket, amelyek eddig is jól teljesítettek, ilyen például a Mercedes-Benz, ezen belül pedig az E-osztály, amelynek nagyon jót tett a tavalyi vérfrissítés az eladások terén. A konszern tájékoztatásából kiderül, hogy az amerikai piacon a gyengébb sikerek ellenére is magas a kereslet, ezért idén a kínai piacra fognak jobban koncentrálni. További céljuk a legújabb élvonalbeli technológiákban minél nagyobb sikereket elérni, például az elektromos meghajtás vagy az önvezetés terén. Ezért a kutatásra még több pénzt szándékoznak költeni, erre egyébként eddig is jelentős összegek folytak, elég csak 2016-ra gondolnunk, amikor 15 százalékkal növelték ezt az összeget, összesen 7.6 milliárd euróra.

A Commerzbank nevű német pénzügyi elemzőcég szerint a Daimler várhatóan óvatos lépésekkel kezdi majd a 2017-es évet, mivel a Mercedes bár jól teljesít, más területeken nagyok a lemaradások. A Daimler 2016-ban összesen 5 százalékkal több autót adott el, és 3 százalékkal növelte teljes bevételét 153.3 milliárd euróra.

Kiemelt Partnereink