Gyártók Csaknem tíz százalékkal emeli a béreket a Fiat Szerbiában

Csaknem tíz százalékkal emeli a béreket a Fiat Szerbiában

autopro.hu/B.B. | 2017.08.07 05:31

Csaknem tíz százalékkal emeli a béreket a Fiat Szerbiában

A szomszédos országban a Fiat-alkalmazottak még júniusban kezdtek sztrájkba az 500L-t készítő üzemben, a béremelés ennek az akciónak az eredménye.

Hirdetés

Szerbiában is egymásnak feszült a munkavállalói oldal a helyi autóipar egyik szereplőjével, hogy magasabb béreket harcoljon ki magának, írja az autonews.com. A helyi Fiat-gyárban még júniusban kezdődtek sztrájkok, melyeket a tárgyalások lefolytatása érdekében a szakszervezet csak nemrég függesztett fel.

A megegyezés után az ország szakszervezeti szövetsége jelentette be a 9,5 százalékos béremelési megállapodásról szóló hírt, melynek értelmében a bruttó havi kezdőfizetés a mostani 38 és félezer dinárról jövőre 42 ezerre emelkedik – vagyis 2018-ban a Fiat legalacsonyabb szerbiai fizetései valamivel 106 ezer forint fölé nőnek. A dolgozók a közlekedési költségek megtérítésével, valamint teljesítményfüggő bónusszal is számolhatnak ezentúl.

A Fiat Szerbiában az 500L modell három változatát készíti, 2015-ben százezer ilyen gép hagyta el az üzemet. Az olasz márka ugyanakkor nehézségekkel küzd, tavaly elbocsátásokat hajtott végre, illetve a harmadik műszakot is megszüntette az országban.

Kiemelt Partnereink