Gyártók Big data és csavarbehajtás: az Audinál összefér

Big data és csavarbehajtás: az Audinál összefér

autopro.hu/B.B. | 2016.11.29 10:30

Big data és csavarbehajtás: az Audinál összefér

A komoly mennyiségű adatok hozzáértő felhasználása a legváltozatosabb területekre is képes hatni. A négykarikások is ott hasznosítják, ahol csak lehet.

Hirdetés

Az óriási adatmennyiségek, vagyis a big data felhasználása tehermentesíti a dolgozókat, hatékonyabbá teszi a folyamatokat, előrejelzi, vagy akár teljesen elkerülhetővé teszi a hibákat – és a felsorolás még folytatható lenne. Éppen ezért ma már nincs is olyan nagyvállalat, mely nem hasznosítja a felgyűlt informatikai adatmennyiséget.

Az Audinál például a készülő autók bizonyos csavarjainak meghúzási nyomatékát ellenőrzik programok. Csak az ingolstadti üzemben évente 500 millió mozdulat elvégzésekor támaszkodnak a korábban felgyűlt tapasztalatra: a sűrített levegős vagy elektromos csavarbehajtók folyamatosan mérik a forgási szöget és a nyomatékot. Mivel ritkán előfordul, hogy a műveletet nem a kellő pontossággal végzik, az esetleges túlzott erejű vagy idejű csavarbehajtásnál a készülék automatikusan kikapcsol.

Ez általában két másodperc elteltével történik meg, ám a big data segítségével a hibát már 0,3 szekundum után jó eséllyel előre lehet jelezni. Hiba esetén az eszköz automatikusan több időt hagy a korrekció igénye miatt, így nem kell az azt követő részmunkák feltorlódásának veszélyével számolni.

Ezeket az eszközöket a gyártó egyelőre csak a Q2 és A3 típusok ingolstadti termelésében használják fel, ám a pozitív tapasztalatok miatt újabb területeken is kihasználnák a big data nyújtotta előnyöket.

Kiemelt Partnereink