Gyártók Az Ikarus-gyárról nyílt kiállítás Székesfehérváron

Az Ikarus-gyárról nyílt kiállítás Székesfehérváron

MTI | 2019.05.30 09:29

Az Ikarus-gyárról nyílt kiállítás Székesfehérváron

Az autóbusztervezéstől egészen a külföldi értékesítésig bemutatják a legendás magyar gyártó több mint fél évszázados történetét.

Hirdetés

Budapesten több mint ötvenöt évig, Székesfehérváron pedig mintegy negyven évig gyártottak buszokat, és ez idő alatt csaknem 300 ezer jármű készült. Ezekből 83 országba mintegy 240 ezer Ikarus buszt exportáltak – emlékeztetett rá Hídvégi János, a kiállítás kurátora.

A székesfehérvári autóbusz- és járműgyártás mozzanatait az egykori Általános Mechanikai Gépgyár 1963-as Ikarus Karosszéria és Járműgyárhoz való a csatlakozásától eleveníti fel.

A tárlat külön értéke, hogy az önálló székesfehérvári autóbusztervezéssel kiemelten foglalkozik, bemutatva a járművek gyártásának a két gyár közötti megosztását, a tömegtermelés elindításának nehézségeit, a munkaszervezés javítását célzó újító és brigádmozgalmak munkáját, sőt a látogatók a székesfehérvári gyár utóéletébe, illetve napjainkban végzett tevékenységébe is bepillantást nyerhetnek.

A székesfehérvári Szent István Király Múzeumban megnyílt kiállítás a típusok fejlődéstörténetén túl bemutatja a hazai autóbuszgyártás mérföldköveit, a típusváltások szükségszerűségeit eredeti tervrajzok, modellek és fényképek segítségével.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink