Gyártók Audi bértárgyalások: véget ért a sztrájk, folytatódnak az egyeztetések

Audi bértárgyalások: véget ért a sztrájk, folytatódnak az egyeztetések

Wurmbrandt András | 2017.01.26 12:01

Audi bértárgyalások: véget ért a sztrájk, folytatódnak az egyeztetések

Csütörtökön délelőtt 11 órakor befejeződött az a kétórás figyelmeztető sztrájk, amelyet a szakszervezet hirdetett a motorgyár teljes területére, miután továbbra sem tudtak előrelépni a munkáltatóval folytatott egyeztetéseken. A demonstráció után a szakszervezet elnöke az Autopronak azt mondta: alapvető céljuk, hogy folytassák a tárgyalásokat.

Hirdetés

Sem az Audi Hungaria Független Szakszervezet (AHFSZ), sem a vállalat képviselői nem nyilatkoznak a győri gyárban folyó bértárgyalásokról, ezért a csütörtök délelőtti kétórás figyelmeztető sztrájkról is csak annyit tudni, hogy lezajlott, és a szakszervezet elnöke is csak annyit erősített meg, hogy alapvető szándékuk folytatni a tárgyalásokat.

Az AHFSZ honlapján közölt információkból annyi azért kiderül, hogy lényegében nincs elmozdulás a 10 nappal ezelőtt, a szakszervezet által „patthelyzetnek” értékelt állapothoz képest. Honlapjukon szerdán délután azt írták, hogy az AHFSZ hétfőn megalakult sztrájkbizottságának tárgyaló delegációja újabb bértárgyaláson vett részt, ám az továbbra is előrelépés nélkül zárult.

„A munkáltató egy „új” ajánlatot tett, de a szakszervezet külön kérése ellenére megint titkosította az aktuális javaslatát, amiről így részleteiben nem tudunk a munkatársakkal beszélni és melyben tulajdonképpen csak az ajánlat dátumát változtatta meg. Sajnos a munkáltató a szakszervezet azon lépéseit,
- hogy az eredeti 1 éves bérmegállapodási szándékától eltért,
- hogy minden közösen kidolgozott jubileumi és hűség bónusz elemeiben egyet tud érteni,
- hogy a VBK keretösszegében a munkáltató ajánlatára csökkentette a kérését,
sem volt eléggé gesztus értékű, hogy érdemben elmozdítsa a munkáltatót a korábbi álláspontjáról. Mindezek ellenére az AHFSZ meg fogja vizsgálni, hogy milyen lépéssel, illetve új ajánlattal tudná a munkáltatót a megegyezés felé mozdítani. Továbbra is hiszünk benne, hogy van közös, mindkét fél által elfogadható megoldás egy jó bérmegállapodásra!”

A sztrájkot azért hirdették, mert a honlapon megjelent közlemény szerint az AHFSZ úgy érzi, a munkáltató nem veszi tudomásul a szakszervezet véleményét.

Mint ismert, az AHFSZ legutolsó ajánlatában egységesen mindenkinek 45 ezer forint alapbéremelést kért 2017. január elsejétől, továbbá 2017-re 600 ezer forint, 2018-ra pedig 620 ezer forintot választható béren kívüli juttatást.

A menedzsment ugyanakkor legutolsó információink szerint 2017-re és 2018-ra is bruttó 25 ezer forintos alapbéremelést javasol egységesen mindenkinek, ezen felül pedig az első évben 595 ezer, a másodikban 620 ezer forint választható béren kívüli juttatást.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink