Gyártók Aston Martin Valkyrie: bemutatták az új brit hiperautót

Aston Martin Valkyrie: bemutatták az új brit hiperautót

autopro.hu/Sz.K. | 2017.07.13 12:30

Aston Martin Valkyrie: bemutatták az új brit hiperautót

A gyártás előtt álló Aston Martin Valkyrie hiperautót a héten leplezték le. Mutatjuk, hogy néz ki.

Hirdetés

A sirályszárny stílusú ajtók mögött a Valkyrie minimalista belső teret rejt, amely közvetlenül az aljzathoz rögzített üléseket, négypontos hevedereket és egy levehető, versenyautóra jellemző kormánykereket tartalmaz, amin helyet kapott a jármű összes kapcsoló berendezése, és egyetlen OLED kijelzője is.

A műszerfalon egy másik központi kijelző található, valamint két kisebb kijelzőt láthatunk az A-oszlopon, amelyek az oldalsó kamerákhoz csatlakoznak, és a hagyományos tükröket helyettesítik.

A kormányon megtalálhatjuk minden kapcsoló berendezést, egy OLED kijelzőt, a műszerfalon pedig egy másik központi kijelzőt, és két, az oldalsó tükröket helyettesítő kijelzőt is.

A brit márka szerint az ülések a Forma 1-es versenyautók által alkalmazott pozíciót utánozzák, mely elősegíti az utasok biztonságérzetét az autóban.

A szabvány négypontos biztonsági öv is kicserélhető egy hatpontosra, amelyet autóversenyzéshez terveztek.

A fényszórókat is a Formula 1-ből kölcsönözték, és 30-40%-kal könnyebbek, mint az Aston Martin legkönnyebb fényszórói.

Hasonlóan könnyítettek a logón, az autó orrán. A többi Aston Martin logót túlságosan nehéznek ítélték, ezért ahelyett, hogy csak matricát használtak volna, kémiai gravírozású alumínium jelvényt fejlesztettek ki, amely 70 mikron vastagágú, tehát 30%-kal vékonyabb, mint az emberi hajszál, és 99,4%-kal könnyebb, mint az eredeti jelvény.

A hátsó féklámpa is jelentős súlycsökkentésen ment keresztül, így 5,5 mm széles, és 9,5 mm magas lett, ami a világ legkisebb féklámpájává teszi. Fontos volt azonban, hogy hiába csökkentik le valami méretét, vagy súlyát az autón, ha az az alkatrész funkcióját veszélyeztetné.

Az autó sirályszárny ajtókat kapott, továbbá a hátsó féklámpákat is lekicsinyítették.

A teljesítményt egy Cosworth 6,5 literes V12-es motorból származik, amely egy F1-es hibrid hajtásrendszerhez kapcsolódik. A legfrissebb szerint a teljesítmény megközelíti az 1140 lóerőt, vagyis a 840kW-ot.

Súlyra 1030 kilogrammot fog nyomni a hiperautó, amivel könnyebb lesz, mint a Mazda MX-5, de nagyobb lesz a teljesítménye, mint egy Ferrari LaFerrari-nak.

Az Aston Martin Valkyrie első példányait 2019-re várhatjuk, és mindössze 150 darab fog készülni a közutakra, és 25 további pedig versenyautó lesz – írta meg a CarAdvice.com.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink