Gyártók Alakul a törökök saját autómárkája, kapásból öt modellel indítanának

Alakul a törökök saját autómárkája, kapásból öt modellel indítanának

autopro.hu/Sz.K. | 2018.06.17 06:11

Alakul a törökök saját autómárkája, kapásból öt modellel indítanának

Törökország régóta szeretne már egy saját, hazai autómárkát – pontosabban fogalmazva Erdogan elnök szíve vágya a dolog. Most az álom megvalósulni látszik, 2019-től a prototípusok már az utcákon lehetnek.

Hirdetés

A török a kicsit tágabban értelmezett Európa egyik legnagyobb autópiaca, évente nagyjából egymillió új autót adnak el itt, a jelentősebb autógyártók közül pedig a Renault, a Hyundai, a Honda, a Toyota és a Fiat is tart fent törökországi telephelye(ke)t. Ezek, illetve a helyi piacot exporttal ellátó egyéb nagy márkák azonban hamarosan újabb konkurenst kaphatnak, hiszen indulhat az első saját, török autómárka.

Az új autógyártó létrejöttében öt helyi autóipari és technológiai vállalat bábáskodhat, hiszen az Anadou Csoport, a BMC, a Kök Csoport, a Turkcell és a Zorlu Holding, továbbá a török Kereskedelmi és Iparkamara osztozik azon a vegyesvállalaton, melynek első modelljeit 2021-ben dobnák piacra. A cégek egyenként 19, a török kamara 5 százalékos részesedéssel rendelkezik a vállalatban.

Mehmet Gürcan Karakaş, az új vállalat korábban a Boscht is megjárt vezérigazgatója elmondta, örül, hogy a globális tudását és tapasztalatait Törökországban kamatoztathatja. Az igazgató egyben igyekezett biztosítani róla a nyilvánosságot, hogy versenyképes márka kerül a globális piacra.

Recep Tayyip Erdogan elnök számára a török nemzeti autómárka kiemelt prioritással bír, így az új autógyártó jó eséllyel erőteljes állami hátszéllel is számolhat majd. Erdogan elmondta, az első eladásra kínált autót ő fogja megvásárolni, továbbá azt szeretné, hogy hibrid vagy teljesen elektromos legyen az első legyártott autó.

Az ügyben Faruk Özlü, iparért és technológiáért felelős miniszter is megszólalt. Közölte, a márka öt különböző modellel lép a piacra, ezek közül három – köztük egy szedán és egy SUV – ugyanarra az alvázra épül majd. Azt is hozzátette, hogy a technikai és pénzügyi elemzés utolsó lépcsőfoka is lezárult, az autógyártó létrehozásának projektjét kivitelezhetőnek nyilvánították.

A török autós projekt része, hogy 2019-re kifejlesztik a prototípust, és 2021 végére tömeggyártásba kerül az első jármű.

Kiemelt Partnereink