Gyártók Adótrükközésen kapták a Fiatot

Adótrükközésen kapták a Fiatot

autopro.hu | 2015.10.21 14:40

Adótrükközésen kapták a Fiatot

Az Európai Bizottság azt állítja, az olasz gyártó gazdasági csellel csak a nyeresége huszada alapján adózott Luxemburgban. A Fiat és a tagállam is kikéri magának az állítást.

Hirdetés

A Fiat Chrylser és Starbucks vállalatokat mintegy 20-30 millió euró (6,2-9,3 milliárd forint) adó befizetésére kötelezte az Európai Bizottság, miután úgy ítélte meg a kontinens központi szerve, hogy illegális kedvezményeket vettek igénybe a cégek. Az autógyártó Luxemburgban, míg a kávézós hálózatot üzemeltető vállalat Hollandiában ügyeskedett a bizottság szerint. A két állam nem ért egyet a döntéssel, a Starbucks fellebbezni fog, az olaszok tagadnak.

– Minden vállalatnak, legyenek azok kisebbek, nagyobbak, nemzeti vagy multinacionális cégek, méltányos módon kell adót fizetniük – indokolta az elmarasztalás hátterét Margrethe Vestager, a bizottság versenyjogi biztosa. – A két esetben olyan mesterséges megoldásokkal csökkentették az adók mértékét, amely nincs összhangban az EU tagállamainak szabályaival, illegális megállapodások születtek. Remélem, a döntésünk üzenete eljut valamennyi tagállamhoz és vállalathoz – nyomatékosította az ítélet komolyságát az Európai Bizottság felelős tagja.

Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenyjogi biztosa

A szervezet állítása szerint a Fiat a transzferárak szabályozása környékén, a nyereség jelentős „alábecsülésével” ügyeskedett: normál piaci körülmények között hússzor annyi adót kellett volna fizetnie a gyártónak, mint amennyi kötelezettségnek luxemburgi leányvállalatuk a valóságban eleget tett.

Az olasz gyökerű konszern számára nem ismeretlen a zűrös ügyek terepe: az USA kicsit nagyobb, 105 millió dolláros büntetéssel sújtotta őket a minőségi problémák hanyag kezelése miatt, majd halálesetekkel járó baleseti statisztikákat kozmetikáztak.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink