Gyártók A teljesen új Mack Anthem a tradicionális kamionok jövője

A teljesen új Mack Anthem a tradicionális kamionok jövője

autopro.hu/Sz.K. | 2017.09.19 12:31

A teljesen új Mack Anthem a tradicionális kamionok jövője

A teherautók az autóipar egy különálló területe. Teljesen más okból léteznek, mint a többi jármű, és ezért rengeteg követelménynek kell megfelelniük. A héten Pennsylvaniában bemutatták az Anthemet, a Mack legújabb modelljét.

Hirdetés

A Mack 117 éve épít teherautókat. Ez hosszabb idő, mint amióta a mainstream autógyártók egyáltalán léteznek. Ismeri a piacát. A részleteket megnézve elmondható, az Anthem stílusának köszönhetően inkább tűnik azonban egy guruló stúdiólakásnak, mint tipikus kamionnak.

A teljesen új külsőt úgy tervezték, hogy maximalizálja a járműgazdaságosságot, fejlesztett aerodinamikájának köszönhetően. Ezek a kamionok gallon törtrészekben mérik az üzemanyag gazdaságosságot, így minden egyes csepp számít.

Új motorháztetőt, tükörburkolatokat, első lökhárítót, alvázburkolatot, és egy merész, Mack emblémával ellátott hűtőrácsot kapott. A légellenállási teszteket a Kennedy Űrközpontban végezték Floridában. Újdonság még, hogy a zárrendszer könnyebbé teszi a motorháztető felnyitását, ezzel időt spórolva a vizsgálatoknál. Minden külső fényforrás LED-re lett cserélve, így azok sokkal kevesebb energiát fogyasztanak, mint korábban.

A belső teret is újratervezték, ezzel minden szükséges irányítóegységet és kijelzőt a sofőr számára legkényelmesebb helyre tették. A műszerfal magasabbra került, így még inkább a vezető látószögében van. A tempomat és a kipörgés gátló kapcsolói lézerkarccal vannak ellátva, hogy tovább tartson a bevésett minta. Az új, laposabb aljú kormánykerék könnyebb ki és beszállást biztosít. Az sofőrfülkében megtalálható még egy Bluetooth hangrendszer is. A hétcollos érintőképernyős infotainment rendszerbe Apple CarPlay-t és Tom Tom navigációs rendszert szereltek.

Az alvótér 35%-kal nagyobb a korábbinál, és a magasabb sofőrök is fel tudnak egyenesedni benne. Megnövelt tároló rekeszekkel lett felszerelve, továbbá egy 24 collos TV és egy mini hűtő is található az utasoldalon. Csakúgy, mint a külső fényforrások, a belsők is LED-re lettek cserélve.

Az Anthem két masszív dízelmotorral elérhető. A 11 literes Mack MP7 425 lóerő teljesítményű, forgatónyomatéka 2115 Newtonméter. A 23 literes Mack MP8 505 lóerővel, és 2521 Newtonméter forgatónyomatékkal bír. Mindkét motor úgy lett megtervezve, hogy a lehető legkönnyebben hozzáférjenek a javítási részekhez. Az új beviteli fojtószelep segít, hogy a jármű gyorsabban felmelegedjen egy hideg indítás után. Mindkét verzió a Mack 12 sebességes mDRIVE kézi automata váltójával elérhető. A számítógép sebességet, töltöttséget mér, és kiválasztja, hogy melyik sebességfokozatba tegye a motort.

Már van lehetőség előrendelésre, de az új modell 2018 első felében kerül kiszállításra.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink