Gyártók A szentgotthárdi Opelért lobbizik a kormány az új tulajdonosnál

A szentgotthárdi Opelért lobbizik a kormány az új tulajdonosnál

MTI | 2017.03.14 15:13

A szentgotthárdi Opelért lobbizik a kormány az új tulajdonosnál

A magyar kormány párbeszédet kezdeményez az Opellel és új tulajdonosával, a francia PSA csoporttal annak érdekében, hogy fenntartsák és tovább bővítsék magyarországi kapacitásukat, a szentgotthárdi gyárat – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Opel vezetőivel a társaság rüsselsheimi központjában folytatott megbeszélése után.

Hirdetés

A miniszter kiemelte, hogy folyamatos konzultációra lesz szükség a kormány és az új tulajdonosok között, és erre teljes nyitottság és készség mutatkozik az Opel részéről.

– A versenyképességet növelő adócsökkentések és intézkedések, valamint a műszaki képzés fejlesztése segítséget nyújt ahhoz, hogy az Opel számára Magyarország továbbra is versenyképes termelési bázis legyen – tette hozzá Szijjártó Péter.

A szentgotthárdi üzem az Opel legnagyobb európai motorgyára, ahol tavaly rekordot jelentő 630 ezer motort állítottak elő, és a társaságnak rendkívül pozitív tapasztalatai vannak Magyarországról. Az első Opel Astra 25 éve gördült le a gyártósorokról.

A magyar kormány által a versenyképesség növelésére tett intézkedések, köztük az adócsökkentések és a műszaki képzés fejlesztése segítség ahhoz, hogy az Opel számára Magyarország továbbra is versenyképes termelési bázis legyen. A kormány az eddiginél is szorosabbra fűzi a kapcsolatot a társasággal és új tulajdonosával a termelési kapacitás fenntartása és további bővítése érdekében - tette hozzá a miniszter.

Magyarország elsőrendű érdeke az ipari termelés 30,5 százalékát kitevő autóipar folyamatos bővülése, ezért a kormány "minden segítséget és támogatást megad" ahhoz, hogy az Opel továbbra is versenyképes körülmények között tevékenykedhessen Magyarországon - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Kiemelte: tárgyalópartnereivel egyetértettek a többi között abban, hogy az EU-nak olyan szabályozást kell alkotnia, amely nem helyezi a környezetvédelmet a versenyképesség elé. Különösen az autóiparban fontos a környezetvédelem és a versenyképesség elvének kiegyensúlyozása, hiszen "a világ számos pontján radikális intézkedéseket tesznek a versenyképesség növelése érdekében, és nekünk is ezt kell tenni" - mutatott rá Szijjártó Péter.

Hozzátette: egyetértés volt abban is, hogy a brexitről – a brit uniós tagság megszüntetéséről – olyan megállapodást kell kötni, amelynek nyomán a gazdasági, kereskedelmi és befektetési kapcsolatok a lehető legszorosabbak maradnak az Európai Unió és Nagy-Britannia között.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink