Gyártók A jövő robottervezői Lego-elemekkel dolgoznak

A jövő robottervezői Lego-elemekkel dolgoznak

MTI | 2019.07.12 05:03

A jövő robottervezői Lego-elemekkel dolgoznak

Az idei World Robot Olympiad (WRO) hazai döntőjén csaknem kilencven csapat vett részt Tatabányán. A 7-25 éves résztvevők több kategóriában vehették át a pénzből és informatikai eszközökből álló díjakat.

Hirdetés

A versenyt a tatabányai Edutus Főiskola honosította meg, és az azóta egyetemmé váló intézménynek is köszönhető, hogy Európában elsőként Magyarország rendezheti a WRO világbajnokságot novemberben, Győrben.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 15 millió forintos támogatással 50 iskolának biztosított alkatrészeket a Lego-elemekből felépíthető, programozható robotok összeállításához. Az országos díjkiosztó előtt az ötven pályázó intézményből felkészülésüket értékelve három iskolának adtak át 3D nyomtatóból álló különdíjat.

A világdöntőn hat magyar csapat vehet részt

A kategóriák első helyezettjeként a világdöntőn hat magyar csapat vehet részt. Az eseményre több mint 3000 indulót várnak, 65 országból. A WRO helyi eseményein 22 ezer versenyző csapat indul, csaknem 60 ezer résztvevővel.

A Lego-elemekből álló robotok programozási nyelve alapul szolgálhat a későbbi PLC ismeretek könnyebb elsajátításához, alkalmazásához. A versenyeken részt vevő diákok 85 százaléka műszaki, természettudományos vagy informatikai területen tanul tovább, helyezkedik el.

Képesek az útvonalak újratervezésére

A robotoknak feladatukat távvezérlés nélkül, önállóan kell teljesíteniük. A csapatok építik és programozzák a gépeket, melyek különböző szenzorokkal ismerik a színeket, felismerik és szükség esetén kikerülik az akadályokat, érintésre reagálnak, eligazodnak egy labirintusban, képesek az útvonalak újratervezésére.

Nyitókép: instagram.com/wrohungary

Hirdetés

Kiemelt Partnereink